Letartóztatatás Orwell 1984 című könyve miatt

Mindenki a belügyminisztériumon nevet Egyiptomban, ahol egy diákot letartóztattak, mert nála volt egy “gyanús” könyv: az 1984. A rendőrök szerint nem Orwell regénye miatt kapták el a diákot, hanem azért, mert fényképezett az egyetem épülete előtt, ahol korábban bombamerénylet volt.

Egy kormánypárti lap internetes kiadása adott hírt az esetről. Orwell műve egyébként tananyag a bölcsészkaron, melynek épülete előtt a diákot elfogták. A rendőrségi jegyzőkönyvbe az 1984 úgy került bele, mint olyan mű, amely veszélyes lehet a közrendre. 

A legnépesebb arab országban dúló ideológiai zűrzavart jól mutatja, hogy a diáknál talált másik könyv a “Kalifátust” dicsőítette. Egyiptomban az arab tavaszt követően a Muzulmán Testvériség került hatalomra. Morszi elnök idején Egyiptom támogatta a radikális szunnita lázadókat Szíriában. Később közülük sokan a “Kalifátus” katonái lettek. Al Szisszi tábornok rendszere viszont elszántan küzd a szunnita fanatizmus ellen, ezért egyre-másra követik egymást a merényletek a Sínai félszigeten, ahol az iszlamista terroristákat a helyi lakosság egy része is támogatja.

Al Szisszi elnök szeretné kivonni Egyiptomot a Közel-Keletet megosztó szunnita-síita konfliktusból, és az ország erőit inkább a gazdasági problémák megoldására összpontosítaná. Ezért a rendőri túlbuzgalom, amely odáig ment, hogy egy diákot elfogtak, mert Orwell 1984 című könyve volt nála 2014-ben Kairóban.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez