Újra az oroszok a hollywoodi rossz fiúk

A hidegháborúhoz hasonlóan ma is egyre népszerűbb az orosz bűnöző figurája az amerikai filmkészítők körében. Vlagyimir Putyin kemény és hajthatatlan ukrán politikájával magyarázzák ezt a szakértők.

Számtalan hollywoodi filmben az oroszok, illetve a szovjetek kapták a fő gonosz szerepét a hidegháborús időszakban. Később kínaiakra és arabokra osztották ezt, az éppen aktuális geopolitikai helyzettől függően. Úgy tűnik, újra fordult a kocka.

Tom Brook, a BBC egyik újságírója az ukrán válsággal magyarázza az orosz rosszfiúk növekvő népszerűségét az amerikai mozikban. Szerintük Oroszország, még akkor is, ha már posztkommunista, komoly geopolitikai fenyegetést jelent az Egyesült Államok nemzeti érdekeire nézve.

Nyina Hruscsova, Nyikita Hruscsov unokája hasonlóan vélekedik. A new yorki professzor egy szeptemberi blogbejegyzésében azt írta: nem lehet anélkül tévét nézni, vagy moziba menni, hogy ne találkoznánk a borzalmas oroszok figuráival.

A hollywoodi tükör persze nem csak az oroszokat láttatja fenyegetőnek. Érthető módon a II. világháború idején a németek és a japánok voltak a rosszfiúk, később a kínaiak, majd az észak-koreaiak, 2001 után pedig az arabok, illetve muzulmánok. Manapság már olyan új veszélyek leselkednek, mint az ökológiai terrorizmus, illetve az Iszlám Állam.

Az persze egy másik kérdés, mennyire éri meg az oroszokra osztani a negatív szerepet, miközben Hollywood hetedik legnagyobb felvásárlója éppen Oroszország.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez