Meteorbecsapódás Texas felett – videó

Egy autó fedélzeti kamerája is rögzítette San Antoni közelében a szerte Texasban észlelt meteort, aminek becsapódása a mexikói határ közelében még a földet is megrengette.

A texasi KXAN és FOX4 televíziók közlése szerint tucatnyi telefonhívást kaptak szombat este, hogy “láttak valamit keresztülszáguldani az égen”. A hívások az állam középső és délnyugati részéről érkeztek. A beszámolókból úgy tűnik, hogy két meteor is becsapódott az állam területén, de elképzelhető, hogy csak egy, a föld légterébe érve kettétört meteorról van szó.
{youtube}wjgoWyd3L9I{/youtube}   
Szemtanúk elmondása szerint a becsapódás olyan nagy fénnyel járt, hogy pár másodpercre nappali fénybe borított a tájat. A beszámolók, és egy fénykép szerint is a meteor zöld fénnyel világított, és narancsszínű csíkot húzott maga után. A becsapódás pillanatát egy autó fedélzeti kamerája is rögzítette. A YouTube-ra feltett felvételhez mellékelt leírás szerit a videó San Antonio közelében készült.
A mexikói határ közelében lévő Maverick megye rendőrsége pedig azt közölte, hogy a föld is beleremegett, amikor a meteor a földbe csapódott – közölte az amerikai meteorológiai ügynökség. Ugyanakkor elképzelhető, hogy csak a hangrobbanás lökéshullámát lehetett érezni.
A CNN-nek nyilatkozó szakértők elmondása szerint a meteor a Andromedid meteorzápor idején történt. A záport egy, feltehetően a Jupiter gravitációja miatt darabjaira hullott üstökös maradványai okozzák. A 3D/Biela nevű üstökös valamikor 1842 és 1843 fordulójakor semmisült meg, és az utána maradt törmelék 1872-ben és 1885-ben is látványos meteorzáport okozott, de azóta már csak árnya önmagának.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez