Így válik Amerika a fiúgyerekek hazájából az öreg nénikévé

Az Amerikai Egészségügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint jóval több fiúgyerek születik mint lány, ám ez az idők során kiegyenlítődik, ugyanis a férfiak pedig korábban halnak. Az alábbi gifen azt láthatjuk, hogyan is néz ki ez felgyorsítva, az egész Egyesült Államokra kivetítve.

A kék szín jelöli a férfiak, a rózsaszín a nők többségét, a sárga pedig a közel egyenlő arányokat. Oldalt pedig azt láthatjuk, hogy éppen melyik korcsoport nemi megoszlását mutatja az ábra.
Az első csoportban, a 0-19 éves korú fiatalokat nézve szinte csak kéket látunk, szétszórva néhány rózsaszínre színezett részt, esetleg elvétve egy-egy sárgát. Ez azt jelenti, hogy majdnem kivétel nélkül az összes helyen több fiú születik. Ahogy egyre telik az idő és öregszik a vizsgált korcsoport, úgy változik a kék rózsaszínné.
Ez egyébként nem egy amerikai sajátosság. A természet így egyenlíti ki a nemek közti arányokat. A a világon mindenhol több fiú születik, mint lány, aztán ahogy az idő telik, úgy változik a nemek aránya és végül nagyjából ugyanannyival több nő éli meg az öregkort, mint amennyivel több kisfiú született.
Érdekes módon a városokban általában a nők vannak többen, ami a Vox szerint többek között annak köszönhető, hogy sokkal több nő dolgozik az iolyan jellegezetesen városi szektorokban, mint az egészésgügy, míg a vidéki munkalehetőségeket főleg a férfiak használják ki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez