Washington továbbra sem ad fegyvert Ukrajnának

Ezt közli Joe Biden alelnök az ukrán vezetőkkel Kijevben, ahol mindinkább elhúzódó fegyveres konfliktusra készülnek az Oroszország által támogatott szeparatisták ellen. Washington ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárul az ukrán hadsereg felszereléséhez.

53 millió dollárról állapodott meg Porosenko elnök még szeptemberben Washingtonban. Ukrajna államfője már akkor is fegyvert kért, de nem kapott. Miért nem? Az Obama adminisztráció álláspontja az, hogy diplomáciai megoldásra van szükség. Moszkva éberen figyeli, hogy Ukrajna mit kap az Egyesült Államoktól. Alekszandr Lukasevics, a moszkvai külügy szóvivője Biden alelnök kijevi útja előtt közölte: Oroszország reméli, hogy az USA nem változtat az álláspontján, és nem ad fegyvert Ukrajnának.

De akkor mégis miből áll az amerikai segély? Humwee katonai teherautókból, radarokból, sötétben is látó szemüvegekből és más hasonló hasznos eszközökből, melyeket az ukrán csapatok használhatnak, ha szembe kerülnek az oroszok által felszerelt szeparatista erőkkel.

Az amerikai republikánusok jórésze nevetséges óvatosságnak tartja az Obama adminisztráció viselkedését, és határozottabb magatartást várna el Moszkvával szemben. Ha a republikánusok lennének hatalmon, akkor minden bizonnyal szállítanának fegyvereket is Ukrajnának, felidézve ezzel egy komoly konfliktus lehetőségét Oroszországgal. Putyin elnök már így is azzal vádolja Amerikát, hogy Washington valódi célja Oroszország destabilizálása és az ő megbuktatása. A Nyugat gazdasági szankciókat alkalmaz Oroszországgal szemben, miután Moszkva bekebelezte a korábban Ukrajnához tartozó Krím félszigetet. Moszkva és Washington szembenállása nehéz helyzetbe hozza az Európai Uniót, melynek több tagállama, így Németország, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Bulgária vagy éppen Magyarország igen intenzív gazdasági kapcsolatban áll Oroszországgal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez