Az arabok hatvan százaléka túlsúlyos

Egy nemrég készült globális szerint a világ lakosságának csaknem harmada túlsúlyos. Ami viszont igazán hatalmas meglepetést okozott: nem a fejlett világban, hanem a fejlődő országokban nagyobb az elhízott emberek araánya.Ezek közül pedig magasan az arab országok vezetnek, ahol bizony a lakosság hatvan százaléka túlsúlyos.

A világon összesen két milliárd főre tehető a túlsúlyos emberek száma, s csak a 18 év alatti fiatalok esetében 47 százalékkal több elhízott gyerek van, mint három évtizeddel ezelőtt. A kutatás meglepő eredménye azonban nem is ez volt. Kiderült ugyanis, hogy regionális szinten messze az arab országokban él a legtöbb kövér ember. Átlagosan az arabok 60 százaléka túlsúlyos, nemre bontva: a férfiak 60 százaléka és a nők 65 százaléka.

A 188 országot közül az első három helyezett az Egyesült Államok (itt él a világ elhízott embereinek a 13 százaléka), Ausztrália és Nagy-Britannia. Ám utánunk az ázsiai és az afrikai országok következnek. Az arab országok közül a legtöbb túlsúlyos ember Katarban, Kuvaitban és Egyiptomban él. Kuvaitban és Katarban a nők több mint 50%-a túlsúlyos lett az elmúlt harminc év folyamán.

” A modernizáció káros az egészségre.” – röviden így válaszolt az újságírók elhízással kapcsolatos kérdéseire Szjéd Sah, az elhízás okait vizsgáló egyik emírségi kutató. “Hogy mire gondolok? Tíz évvel ezelőtt mindenkinek kilométereket kellett gyalogolnia, hogy telefonálni tudjon. Az arabok gyakran személyesen kézbesítették a leveleket. Erre most mindenkinek van mobiltelefonja és minden üzenetváltás az interneten keresztül zajlik. Vagy ott van az étkezés: ma mindenhol van gyorsétterem, vagy bolt, sőt házhoz hozzák az ételt. A vállalatok elárasztották termékeikkel a piacainkat, a Coca-Cola, vagy a KFC (Kentucky Fried Chicken) húsz évvel ezelőtt még ismeretlen fogalom volt .” – sorolta az okokat a kutató. 

Habár az Egyesült Arab Emírségek nem tartozik a túlsúlyos arab országok közé, de itt is elég komoly gondot okoznak az ebből származó betegségek és szövődmények. Többek közt a cukorbetegség miatt híznak el a Perzsa-öböl menti monarchiában és 2012-ben ez okozta az Egyesült Arab Emírségekben történt halálesetek negyedét. Ezért a szív- és az érrendszeri betegségek elleni kampányt indítottak az országban és Dubaj ismét a Guinness rekordok könyvébe került egy ezzel kapcsolatos rendezvény megtartásával. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez