Szíriában az iszlamisták oldalán harcolt a brüsszeli merénylő

A nyugati hírszerzés rémálma vált valóra, amikor a hatóságok kézre kerítették a múlt heti brüsszeli támadás elkövetőjét: kiderült, hogy az illető részt vett a szíriai polgárháborúban és az iszlamista militánsokkal harcolt a kormányerők ellen.

A marseillei vasútállomáson, egy rutinellenőrzés során, fogták el a brüsszeli zsinagóga elleni támadás egyik kitervelőjét és végrehajtóját. Az észak-franciaországi Roubaix-ben lakó, 29 éves, francia állampolgárságú férfi, Mehdi Nemmouche-nál találtak egy Kalasnyikov típusú gépfegyvert és egy revolvert. Éppen két ilyen fegyvert használt a tettes a brüsszeli támadásban.

Múlt szombaton egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre Brüsszel belvárosában, a zsidó múzeum előtt, többen meghaltak, egy ember pedig súlyosan megsebesült. Délután négy óra előtt pár perccel egy Audi állt meg a zsidó múzeum bejáratának közelében, a parkoló autók mellett, majd az utas és a vezető is kiszállt. Ez utóbbi a beszámoló szerint két táskát tett a földre, majd tüzelni kezdett a járókelőkre. Ezt követően visszaült az autóba és elhajtott.

Az elfogott Nemmouche a gyanú szerint 2013-ban járt Szíriában, sőt valamelyik iszlamista csoport kötelékében harcolt, de azt egyenlőre nem tudni, hogy melyikben. Francois Hollande azonnal megszólalt az ügyben: “Ezentúl alaposabban megvizsgáljuk és ellenőrizzük fogjuk azokat a francia állampolgárokat, akik visszatérnek a szíriai polgárháborúból. Ez nem a mi harcunk, s nem engedjük, hogy bármi kárt okozzanak nekünk.”

Szíriába körülbelül hatszáz francia állampolgársággal rendelkező muszlim ment ki harcolni. Ezek közül körülbelül harminc elestek a kormányerőkkel vagy egymás ellen vívott harcok során, s eddig több százan tértek vissza Franciaországba. Párizs különösen aggódik miattuk, mivel március végén robbantani akartak a francia Riviérán,s csak az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni. Ezenfelül a francia lakosság is rendkívül megosztott a szíriai polgárháború kérdésében, mivel ők is tartanak attól, hogy mi történik akkor, ha egyszer visszatérnek ezek a szélsőséges elemek. A nyugat-európai országot valósággal sokkolta az a videó, amit egy francia dzsihadista készített Szíriában

A brüsszeli rendőrség nyilvánosságra hozta a támadás során készül felvételt:

{youtube}duNN200AMq0{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez