Újabb bizonyítékok: Katar megvette a 2022-es vébét

Már márciusban lehetett tudni, hogy az FBI is vizsgálódik a katari focivébé ügyében. A londoni Telegraph már akkor kiderített valamit. A katari illetékesek tagadtak. A lap azonban nem adta fel. Áprilisban megtudta, hogy dollármilliók kerültek a megrendezés jogának odaítéléséről döntők egyikének kislányához, pontosabban a gyerek bankszámlájára, és az összeg vélhetően katari kenőpénz. Most pedig újabb bizonyítékokkal állt elő a brit lap. Most már összesen 5 millió dollárnál járunk. 

A kulcsfigura, mint azt már eddig is tudni lehetett, Mohamed bin Hammam. Ő volt a FIFA végrehajtó bizottságának katari tagja. És egyben az Ázsiai Futballszövetség elnöke. Meg cégtulajdonos. És a cégén keresztül fizetett milliókat a döntéshozóknak. A Telegraph azt állítja: ezt e-mailek és más dokumentumok tömegével tudja bizonyítani. A korábbi FIFA alelnök, Jack Warner és fiai 1 millió 600 ezer dollárt kaptak tőle, ebből 450 ezret még a 2010-es döntés előtt, a többit utána. Warner egyike volt annak a 22 embernek, akik arról döntöttek, hol legyen a világbajnokság. Hammam egyébként korábban jelölt volt a FIFA elnöki posztjára is, de 2011-ben visszalépett, miután kiderült: karibi küldötteket próbált megvesztegetni, hogy szavazzanak rá. A szavazatvásárlási kísérletben a Trinidad és Tobagóban élő Warner is benne volt, ezért 14 évi alelnökség után le is mondott minden posztjáról a Nemzetközi Labdarugó Szövetségben.

A következő láncszem a FIFA végrehajtó bizottságának brazil tagja, az akkori brazil fociszövetségi elnök, Ricardo Teixeira volt. Az ő kislányának a számlájára is dollármilliók kerültek,és a brit lap itt is arra gyanakodott, hogy ennek egy része katari kenőpénz. Teixeira, akinek egész pályafutását korrupciós vádak kísérték, 22 év után, tavalyelőtt mondott le posztjáról. Ezzel azonban nem úszta meg, hogy az ügyeit vizsgálják. Katar, mint az előző esetben, most is tagadott. Azt állította, hogy semmi köze nincs a pénzhez, amelyet valószínűleg Sandro Rosell, a Nike volt brazíliai elnöke és a Barcelona januárban lemondott elnöke tett a kislány számlájára. Aki jó barátja és üzleti partnere a papának.

A sornak azonban még nincs vége. A most megszellőztetett információk szerint Hammam 200-200 ezer dollárt adott 30 afrikai futballszövetség elnökének, hogy lobbizzanak Katar érdekében. És voltak apróbb, néhány tízezres kifizetések is szívességekért.

A lavinát egyébként blog, és egy abból született könyv indította el. Konkrétan James Dorsey The Turbulent World of Middle East Soccer, vagyis A közel-kelti futball zavaros világa című könyve. A szerző azt mondja: már mindkét szereplő lába alatt forró volt a talaj. “Egyiküket, Hamamot egész életére eltiltották minden, a labdarúgáshoz kapcsolódó tevékenységtől, a másikuk, Warner önként lemondott a posztjáról a FIFÁ-ban, hogy elkerülje a további vizsgálatot”.

Mióta kiderült, hogy Katar rendezheti a 2022-es világbajnokságot, sokan kételkednek a döntés racionalitásában. Már csak azért is, mert nyaranta Katarban 40 fok körül van a hőmérséklet, és ezért már felvetődött a stadionok hűtésének ötlete mellett az is, hogy későbbre rakják át az időpontot. A minap Joseph Blatter, a FIFA elnöke azt mondta: nagy hiba volt az öbölmenti országnak adni a rendezési jogot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez