Hűtő az utcán

Szaúd-Arábia egyik városában van valaki, aki azt gondolta: úgy segít a szegényeken, hogy nem alázza meg őket azzal, hogy kérniük kelljen. A nevét nem tudjuk, azt sem, hogy férfi-e vagy nő, fiatal-e vagy öreg. Ő akarta így. Története azonban bejárta a világsajtót.

Néha egy sokkolóan egyszerű ötlet elég ahhoz, hogy változtassunk a dolgokon. Hail városában valakinek az jutott az eszébe, hogy úgy eteti a rászorulókat, hogy megkíméli őket a koldulástól. Elhelyezett hát egy hatalmas hűtőt a háza előtt, és megkérte a szomszédokat: segítsenek a lehetőségekhez mérten tömve tartani. A kezdeményezés híre hamar szárnyra kapott. Egy hittudós, Mohamed el-Araifi sejk ugyanis dicsérte a Twitteren, és a hűtő képét is kirakta. Azt írta: “Mindig mondtam, hogy Hail lakói nagylelkűek. Egy ember kitesz a hűtőt az utcára az ételmaradéknak, és ezzel jót tesz a nélkülözőkkel. Ó, hogy szeretlek, Hail!” A sejknek csaknem 9 millió követője van a Twitteren, és ők a megjegyzést rövid időn belül 5 ezerszer megosztották. A hír így egy-kettőre eljutott a térség bloggereihez, és rajtuk keresztül a nemzetközi sajtóhoz, így a BBC-hez is.

Az emberek ünnepelték az egyszerű gesztust. “Pont ez az, amire szükségünk van. Egy nem bonyolult, de brilliáns ötlet, amellyel tényleg lehet segíteni másokon. Be kellene vezetni az egész országban: minden nagyobb mecsetnél hűtőket kellene kirakni, hogy adhassanak és kaphassanak az emberek” – írta egy Sniper néven jelentkező twitterező. Más valaki ennél is tovább ment: ő úgy gondolta, minden ház elé lehetne tenni egy fridzsidert, hogy biztosan mindenki élelemhez jusson. Van, aki úgy véli: nem csak maradékot, hanem frissen főtt ételt kellene ily módon osztani. Így nem csak a testet, hanem a lelket is táplálnák, ami különösen fontos a június végén kezdődő Ramadán idején. Azért is kiváló az ötlet, mert így bárki jótékonykodhat, és közben elejét is veheti az étel pazarlásának, ami a böjti hónapban elég általános errefelé – mondta a Gulf News-nak egy helyi üzletember.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez