Disznó-DNS-t keresnek a szaúdiak a Cadbury csokiban

Mintákat gyűjtött be a szaúdi élelmiszerbiztonsági hatóság az összes Cadbury csokiból. Azt vizsgálják, van-e bennük sertés-DNS. Mert Malájziában volt: ott be is tiltottak két fajtát, a mogyoróst és a pirított mandulást.

Malájziában egy rutinvizsgálat során bukkantak sertésektől származó nyomokra a világ legrégibb és egyik legismertebb, brit  csokoládégyártójának termékeiben. Ezeket a vizsgálatokat azért végzik rendszeresen, hogy biztosan halal, vagyis az iszlám étkezési szabályoknak megfelelő élelmiszer kerülhessen csak a boltokba.

Malájziából nem szállítanak Cadbury-t Szaúd-Arábiába, az ott árult termékek Egyiptomból vagy egyenesen Nagy-Britanniából érkeznek. A hatóságok ugyanakkor arra kérték a vásárlókat: jelezzék, ha bizonyos gyártási számú, illetve bizonyos lejárati dátummal ellátott áruval találkoznak. De Indonéziában is vizsgálódnak, Malájziában pedig sokan annyira felháborodta, amiért a Cadbury “jóvoltából” kapcsolatba kerültek a vallásuk által tiltott sertésekkel, hogy a márka teljes bojkottját követelik. Az iszlám hatóságok ugyanakkor a Reuters szerint próbálják lehűteni őket. Azt mondják: egyelőre semmi bizonyíték nincs arra, hogy a szennyezés a gyárban, és nem azon kívül került a csokikba.

Malájziában azóta újra megcsinálták a tesztet, és ezúttal ott sem találtak semmit, ami nem felelne meg a halal előírásainak – jelentették ma reggel a hírügynökségek. Mindazonáltal az említett két csokifajtát egyelőre még nem engedik vissza a forgalomba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez