Egyiptom meghívta Iránt Sziszi beiktatására

Miközben Egyiptom ünnepli Abdel Fattah al-Sziszi győzelmét, Kairó már állítja össze a külföldi államfők névsorát, akik majd részt vehetnek a beiktatási ceremónián. Nagy meglepetésre a meghívottak között találjuk Hasszán Roháni iráni elnököt is, s ez akár az egyiptomi-iráni kapcsolatok rendezését is jelentheti.

” Kifejezzük az örömünket az egyiptomi választásokkal kapcsolatban, mivel reméljük, hogy ez egy jelentős lépés az észak-afrikai ország demokratizálódásának útján, valamint egy sokkal békésebb időszak kezdetét jelenti. Ez kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy felmelegítsük Kairó és Teherán viszonyát.” – jelentette ki tegnap az iráni külügyminisztérium szóvivője, miután megkapták Kairó meghívóját, miszerint Hasszán Roháni szívesen látott vendég Fattah el-Sziszi elnöki beiktatásán.

Ez roppant érdekes fordulat, mivel Mohamed Murszi bukása óta ellenséges volt a viszony a két ország között. A Komeini ajatollah vezetése alatt 1979-ben megalakult Iráni Iszlám Köztársaság és Egyiptom között az “arab tavasz” 2011-es kezdetéig gyakorlatilag semmiféle kapcsolat nem volt a két ország között.

Az egyiptomi forradalom után Irán a Muzulmán Testvériség által dominált kormány támogatója volt, amelyet a hadsereg 2013. július 3-án döntött meg. Mohamed Murszi elnök egyéves kormányzása alatt Mahmúd Ahmadinezsád három évtizede az első iráni elnökként szimbolikus látogatást tett Kairóban, és a két állam közötti stratégiai kapcsolatok kiépítésére szólította fel a feleket.

Ezért Iránnak nagyon nem tetszett Mohamed Murszi megbuktatása.A Muszlim Testvériség és az egyiptomi hatóságok közötti véres augusztusi összecsapásokat Irán elítélte: “Teherán már régóta figyeli az egyiptomi eseményeket, elítéli a lakosság elleni mészárlásokat és figyelmeztet, hogy komoly következményei lehetnének egy polgárháborúnak.”

Az év elején bekérették az iráni diplomáciai ügyvivőt az egyiptomi külügyminisztériumba, az iráni vezetés Egyiptommal kapcsolatos kijelentései miatt. Badr Abdelatti egyiptomi külügyi szóvivő visszautasította az iráni megjegyzéseket, és azokat az ország belpolitikájába való beavatkozásnak nyilvánította. Ezután gyakorlatilag semmiféle kommunikáció nem zajlott a két ország diplomáciája között.

Ezenkívül a kapcsolatokat még az is beárnyékolta, hogy a Muszlim Testvériség néhány tagját kémkedésért állítottak a bíróság elé. Egyes vádlottaknak, például Eszám Haddádnak, Murszi elnök jobbkezének azért is felelnie kell, amiért állítólag államtitkokat adott ki a Forradalmi Gárda nevű iráni elitalakulatnak.

Ezért Hasszán Rohani meghívása Egyiptomba valóban fordulatot jelenthet az egyiptomi-iráni kapcsolatban, de az más kérdés, hogy ez mennyire fog tetszeni az egyiptomi lakosságnak? Habár az új elnöknek nem voltak Irán-ellenes kinyilatkoztatásai, de az egyiptomiak többsége korántsem támogatja a perzsákkal fenntartott viszony javulását. Sokan Teheránt okolják Egyiptom rossz gazdasági és társadalmi helyzetéért. Például amikor Murszi meghívta az országába Ahmadinezsádot saját szövetségesei, többek közt a szélsőséges szalafiták tüntettek ellene, s sok elemző szerint a “teheráni szál” is hozzájárul az iszlamsita elnök bukásához.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez