Egyiptomban kiutazási díjat vezettek be

Az egyiptomi turizmus már hónapok óta egy helyben toporog és a kormány mindent megtesz azért, hogy újra beindítsa ezt a szektort. Csakhogy Kairónak néha egészen elképesztő ötletei vannak, s ez a legutóbbi döntés pedig könnyen a visszájára fordulhat.

Mostantól huszonöt dollárnyi “kilépési díjat” kell fizetnie annak a külföldi turistának, aki a kirándulás végén a kairói nemzetközi repülőtéren felszáll a hazájába tartó repülőgépre. Aki pedig Kairóból repül el egy másik egyiptomi városba, annak elég “csak” négy dollárt kifizetnie, de ez a helyi lakosokra ugyanúgy vonatkozik, mint a külföldiekre. Ezt a szabályt hozta az egyiptomi turisztikai minisztérium, amely abban bízik, hogy így sikerülhet bepótolni a turizmusból származó jövedelem hiányát.

A hazai és a külföldi utazási irodákat rendkívül megosztja ez a döntés. “Ez a döntés egy végső kegyelemdöfést jelent az amúgy is haldokló egyiptomi turizmusra.” – jelentette ki Adel Abdel-Razek, az egyiptomi turista föderáció elnöke. Azonban nem mindenki ilyen borúlátó: “Kétségtelen, hogy meg kell változtatunk az ország vízumpolitikáját, de ne a szezon előtt. Elég lett volna októberben.” – fűzte hozzá Adel Zaki, az egyik utazási iroda elnöke.

Az egyiptomi turizmus és vendéglátói minisztérium szerint az észak-afrikai ország még mindig az egyik legolcsóbb hely a világon. Azonban az kétségtelen, hogy jelentős drágulások következtek be.Május 1-jétől a repülőtereken megvásárolható vízum árát 15-ről 25 dollárra emelték, de ez Hisám Zaazu idegenforgalmi miniszter szerint csupán minimális drágulásnak számít, amely várhatóan nem fogja korlátozni az országba látogatók számát.

FRISSÍTVE: Az egyiptomi kormány kijelentette, hogy félreértésről van szó, mivel ezt a kiutazási díjat a repülőjegy árában már benne, lényegében az illető az légi vállalat szolgáltatásait fizeti ki vele. 

Ugyancsak kérdéses, hogy eléri-e remélt hatását az idegenforgalmi minisztérium által nemrég megszabott 7 dolláros, azaz fejlesztési adó, amelyet júniustól minden Alexandriában, Sarm es-Sejkben, Hurghadában, Luxorban, illetve Asszuánban leszálló turistának fizetnie kell.

Idén áprilisban 755 000 külföldi turista látogatott el Egyiptomba, ami 33 százalékkal kevesebb látogatót jelent, mint tavaly ugyanilyenkor. Különösen rossz a helyzet, hogyha az első három hónapot nézzük, mivel akkor több évtizedes mélypontra süllyedt a külföldi látogatók száma: 45 százalékkal kevesebben utaztak az észak-afrikai országba, mint eddig bármikor. Az egyiptomi turizmus – amely 2011 előtt a GDP 11 százalékát tette ki – most már a 7 százalékot sem éri el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez