Ötszáz iszlamista harcos halt meg Jemenben a terrorellenes hadjárat kezdete óta

Félezer iszlamista fegyverest öltek meg a jemeni kormánycsapatok április vége óta.

Ötszáz, az al-Kaidához tartozó iszlamista fegyveres és negyven katona halt meg Jemenben azóta, hogy április végén a hadsereg hadjáratot indított a szélsőségesek ellen – közölte csütörtökön a jemeni hadsereg szóvivője.

A hadsereg az ország déli részén indított offenzívát tavasszal a terrorszervezet ellen, amelynek támadásai több száz ember életét oltották ki addig. A katonáknak sikerült kiszorítaniuk a fegyvereseket Sabva és Abján tartományokból. Válaszul a fegyveresek fokozták támadásaikat kormányzati létesítmények ellen sivatagi és a hegyekben elfoglalt állásaikból.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a hadműveleteket a közeljövőben több olyan területre is kiterjesztik, ahol a fegyveresek rejtőznek, és “ahol szabotázs zajlik, ami a terrorizmus másik formája”.

Az al-Kaida jemeni szárnya, az AQAP 2012-ben a dél-jemeni hegyekbe menekült, miután a katonaság az amerikai hadsereg segítségével kiűzte az iszlamistákat több olyan városból, amelyet 2011-ben foglaltak el. Jemenben zűrzavaros a helyzet azóta, hogy 2012-ben tömegtüntetések távozásra kényszerítették a hosszú időn át uralkodó Ali Abdalláh Száleh elnököt. A felkelők súlyos kihívást jelentenek a kormánynak a stabilitás helyreállítását célzó kísérleteivel szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez