Élőben tudósította a rendőröket arról, ahogy megöli a feleségét

Törökországban egy férfi árammal ölte meg a feleségét. Azért “büntette” így, mert az másodszor is lányt szült. Közben vonalban volt a helyi rendőrséggel. A telefon másik végén meg sem próbálták lebeszélni a gyilkosságról.

A 29 éves pincér, aki Diyarbakir tartományban él az ország délkeleti részén, nem tagadja, hogy megölte az asszonyt. Áramot vezetett az álla alá, miközben a nő aludt – írja az AFP francia hírügynökség. Ez az azt követő napon volt, hogy megszületett a második kislányuk. A gyilkosság előtt felhívta a rendőrséget.

A Vatan című lap első oldalán idézi a rendőrséggel folytatott telefonbeszélgetést.
– “Megöltem valakit.
– “Kit ölt meg?”
– “Éppen most ölöm meg a feleségemet.”
– “Már megölte, vagy most öli meg?”
– “Nos, még nem halt meg. De megölöm, ha a gyilkosság halal.” (vagyis megengedett az iszlámban)
– “Gondjai vannak a feleségével?”
– “Éppen azt mondom magának, hogy megöltem a feleségemet, maga meg arról kérdez, mi a probléma.”
Majd egy kicsivel később:
– “Lezártam a száját, a halál torkában van.”
Nos, ekkor lendült a rendőr akcióba.
– “Oké, várjon, kiküldök egy egységet.”

Az eset még januárban történt, az ügyet most tárgyalják. A védelem azért bírálja a rendőrséget, hogy nem sikerült megállítania tettében a férfit. “Ha a tiszt a telefon túloldalán jó rábeszélő képességgel bírt, vagy megfelelő kiképzést kapott volna, akkor a nő még most is élne.”

Az emberi jogi aktivisták folyamatosan próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Unióba igyekvő Törökországban az állam képtelen megvédeni a nőket a családon belüli erőszaktól. Amelynek tavaly 214 asszony és 10 gyermek lett az áldozata – állítja az ankarai Hacettepe egyetem tanulmánya. Eszerint a nők 15 százalékát csak azért gyilkolták meg, mert válni akartak. A parlament most tárgyalja a büntető törvénykönyv reformját, de abban egyetlen elrettentő rendelkezés sincs, amely megállíthatná a családon belüli gyilkosságokat – állítja az egyik vezető nőjogi aktivista, Hulya Gulbahar.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez