Óriási amnesztiahullám Szíriában

Bassár el-Aszadot elsöprő többséggel választották meg újra Szíria elnökének, aki legfontosabb feladatának tűzte ki a három éve tartó véres polgárháború lezárását és a társadalmi béke megteremtését. Ennek első lépcsőfoka, hogy széleskörű amnesztiát hirdetett meg, sőt ez vonatkozik azokra is, akik valamelyik terrorista csoportokban harcoló militánsokra is. 

Nadzsem el-Ahmad igazságügyi miniszter közölte, hogy a közkegyelem a hétfőig elkövetett bűnökre vonatkozik. Az amnesztiarendelet a miniszter szavai szerint “a társadalmi megbocsátás” és a “nemzeti összetartozás” jegyében született, de a döntésben az is szerepet játszott, hogy a kormányerők “számos katonai győzelmet arattak” a közelmúltban. Ami kétségtelen igaz, főleg a Homsz visszafoglalása után, bár Szíria északi és keleti részén még mindig a Szabad Szíriai Hadsereg és a különböző militáns csoportok – pl. al-Nuszra Front, ISIL – fennhatósága alá tartoznak. Ezeken a területeken gyakoriak a militánsok közötti összecsapások, csak a mai napon 45-en vesztették életüket két rivális terrorista csoport harcában. 

A Hszinhua hírügynökség értesülései szerint a hétfői rendelet értelmében kegyelmet kapnak azok a külföldi állampolgárok, akik “terrorcsoportokhoz való csatlakozás” céljával érkeztek Szíriába, ha egy hónapon belül feladják magukat. Részesülnek az amnesztiában azok az emberrablók is, akik a következő harminc napban elengedik foglyaikat. 

Változás állt be a halálbüntetés területén is: A halálbüntetést életfogytiglani fizikai munka szabadság vesztéssel ítéletére cserélik, miközben az életfogytiglani szabadság vesztést 20 év szabadság vesztésre enyhítik. A hetven év feletti és a gyógyíthatatlan betegek pedig automatikusan mentességet kapnak bármilyen felelősségre vonás alól.

A múlt héten elnökválasztások zajlottak Szíriában, amelyen a 15,85 millió szíriai választópolgárból 11,63 millió járult az urnákhoz, ami a szavazóképes lakosság majdnem háromnegyedét jelenti. Bassár el-Aszad jelenlegi államfő a szavazatok 88,7 százalékát kapta. A parlamenti elnök, Mohamed Dzsihad al-Laham szerint Aszad két riválisa, Máher el Haddzsár és Haszan Abdalláh en-Núri 3,2, illetve 4,3 százalékot kapott. 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez