Irán Franciaországgal is tárgyal az atomprogramjáról

Irán hétfőn Genfben az Egyesült Államokkal kezdett közvetlen megbeszéléseket atomprogramjáról. A Hatokkal való következő tárgyalás előtt Teherán Párizzsal is konzultál. Az egyeztetés szerdán lesz, azt egyelőre nem tudni, hol.

Franciaországgal is tart kétoldalú konzultációt Irán a hatoknak nevezett országcsoporttal való átfogó tárgyalások következő fordulója előkészítéseként – jelentette be hétfőn Laurent Fabius francia külügyminiszter.

Az éppen Algírban tartózkodó Fabius közölte, hogy a konzultáció szerdán lesz, de azt nem árulta el, hogy hol.

Irán hétfőn Genfben az Egyesült Államokkal kezdett miniszterhelyettesi szintű közvetlen megbeszéléseket, abban a reményben, hogy a külön találkozó elősegítheti a Teherán nukleáris programjáról folytatott nemzetközi tárgyalások következő fordulójának sikerét.

A mostani az első alkalom, hogy a hatoknak nevezett országcsoport – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország – Iránnal zajló tárgyalásai keretében amerikai és iráni tisztségviselők hivatalosan kétoldalú konzultációkat folytatnak. A kétnaposra tervezett találkozó nagy titoktartás mellett vette kezdetét, a felek még a pontos helyszínt sem árulták el.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes óvatos optimizmussal nyilatkozott Genfben a teheráni médiának. A francia külügyminiszterrel egybehangzóan közölte, hogy az iráni küldöttség tagjai valószínűleg Franciaország képviselőivel is tárgyalni fognak.

Az iráni külügyminisztérium már szombaton bejelentette, hogy lesz kétoldalú tárgyalás az Egyesült Államokkal és Oroszországgal, utóbbival szerdán és csütörtökön Rómában.

A sokoldalú tárgyalások következő fordulója a tervek szerint június 16-20. között lesz Bécsben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez