A Vatikánban rázott kezet az izraeli és a palesztin elnök

Erre csak a mostani pápa képes – mondják sokan. Közös békeimát tartottak izraeli rabbik, palesztin imámok és katolikus papok a Vatikán egyik kertjében. Közben magán-béketárgyaláson vett részt Ferenc, Simon Peresz és Mahmud Abbasz.

Ferenc pápa még májusi közel-keleti útján hívta meg a két államfőt. Közös imára és magán béketárgyalásra. Az, hogy eljöttek, a testvériség nagyszerű jelképe – véli. Az élők felelősséggel tartoznak a következő nemzedékeknek, és azoknak, akik azért haltak meg, hogy béke legyen. “Sokszor, sok éven át próbáltuk megoldani a konfliktusainkat erővel és fegyverekkel. Sok volt az ellenségeskedés és a sötétség, sok vér ömlött ki, sok élet tört félbe, sok remény hamvadt el. De erőfeszítéseink hiábavalók voltak. Most, Uram, adj nekünk békét” – mondta Ferenc.

A katolikus egyházfő azután határozta el, hogy kísérletet tesz a közvetítésre, hogy a Washington által tető alá hozott izraeli-arab béketárgyalások áprilisban zsákutcába jutottak. Izrael hivatalosan azért állt fel az asztaltól, mert Abbasz Palesztin Hatósága közös kormány felállításáról egyezett meg a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamasszal, amelyet Washingtonban és Tel Avivban egyaránt terrorszervezetnek tartanak. A palesztinok szerint viszont Izrael aknázta alá a békefolyamatot részben azzal, hogy folytatja a telepek létesítését azokon a területen, amelyeket ők majdani államuk részének tartanak.

Ferenc, Abbasz és Peresz most egy olajfát is ültetett, a béke szimbólumaként. Mindezek ellenére a Vatikán már a vasárnapi találkozó előtt igyekezett lehűteni azokat, akik gyors áttörést vártak. Az esemény nem politikai, hanem spirituális – közölték. Ezt erősítette az is, hogy mindhárom vallás három-három képviselője mondott imát a békéért, az egyházak keletkezésének sorrendjében. Vagyis először a zsidó rabbik, aztán a katolikus papok, végül pedig a muszlim imámok. Az eseményen összesen 80 vallási vezető és tucatnyi újságíró vett részt, szigorú biztonsági intézkedések mellett.

Ez volt csaknem egy éve az első alkalom, hogy palesztin és izraeli vezető nyilvánosan találkozott egymással. Mindkét elnök emberei azt emelték ki, hogy a Vatikán semlegessége tette ezt lehetővé. “Azt még hosszú ideig nem fogjuk megtudni, hogy jelképes találkozónak vagy termékeny párbeszéd kezdetének voltunk-e tanúi. Hogy megítélhessük, mi történt vasárnap, tudnunk kell, hogy mi történik eztán” – mondta újságíróknak Alistair Sear nyugalmazott egyháztörténész.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez