Reuven Rivlin az új izraeli elnök

Az izraeli parlament a kormányzó Likud párt jelöltjét, Reuven Rivlint választotta meg kedden az ország új államfőjének. A 74 éves politikus a zsidó állam 10. elnöke lesz, a 90 éves Simon Pereszt követi a poszton.

A 120 tagú kneszetben, az elnökválasztás második fordulóján 63 képviselő szavazott Rivlinre. Riválisa, a politikai palettán középen elhelyezkedő Hatnua Párt színeiben induló Méir Sitrít 53 voksot kapott. Összesen 116 érvényes szavazat volt, a voksolás végén a két vetélytárs szívélyesen megölelte egymást.
A győzelemhez egyszerű többség, vagyis legalább 61 honatya támogatására volt szükség, amelyet a szintén kedden tartott első fordulóban a megméretésen indult öt jelölt egyike sem tudott megszerezni. A további három jelölt, a 61 éves Dália Icik volt házelnök, a 80 éves Dália Dorner volt bírónő, valamint a 73 éves – 2011-ben kémiai Nobel-díjjal kitüntetett – Dan Sehtman 28, 13, illetve egy szavazatot kapott, így nem jutott tovább a második körbe.

Rivlin ellenzi a palesztin államiságot, ami miatt nemcsak a nemzetközi közösséggel, hanem még Benjámin Netanjahu kormányfővel is szemben áll. Az újonnan megválasztott államfő a külön izraeli és palesztin entitás helyett egy nagy államot képzel el, ahol a palesztinokat az izraeliekkel azonos állampolgári jogok illetik meg.

Miri Regev Likud-párti képviselő párttársa győzelmét követően kijelentette: Izraelnek mostantól egy “igazi nemzeti öntudatú elnöke” lesz. Dan Shapiro, az Egyesült Államok izraeli nagykövete a Twitter közösségi oldalon gratulált Rivlinnek, valamint “bátorságot és erőt” kívánt az új hivatalához.

“Mi egy olyan elnököt kaptunk, aki hisz az Izrael népét a saját földjén megillető jogban, és nem szégyelli ezt nyíltan kimondani” – hangsúlyozta Naftali Bennet gazdasági és kereskedelmi miniszter, a telepespárti és vallásos nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Haza) párt tagja.

Simon Pereszt 2007-ben választották meg államfőnek, az akkori szavazáson éppen Rivlin maradt alul vele szemben. A közel-keleti békefolyamat előmozdításáért Nobel-békedíjjal jutalmazott Peresz munkásságával hozzájárult az elnöki poszt méltóságának helyreállításához. Elődjét, Móse Kacavot 2010-ben hét év börtönre ítélték nemi erőszak miatt.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez