Ciklonra készülnek Ománban

Ritka jelenség a ciklon az Arab félszigeten, bár az utóbbi időben már nem annyira. Hét évvel ezelőtt a Gonu csapott le Omán partjaira: akkor 50 ember halt meg, és a károk is nagyok voltak. Most megint emberek menekülnek el otthonaikból, és tározóból engedik le a vizet: 4 méteres hullámokat hozhat a Nanauk.

A következő napokban éri el Omán partjait a Nanauk nevű ciklon. Pillanatnyilag az Arab tenger fölött mozog, óránként 70-90 kilométeres sebességgel – írja a Gulf News. A számítások szerint az ománi Maszirah sziget irányába tart: ott 12 ezren élnek, sokan közülük már el is hagyták a lakóhelyüket.

“A viharnak idő kell ahhoz, hogy erőt gyűjtsön” – mondta a National című lapnak az Emírségek meteorológiai központjának szóvivője. “A meleg víz jelenti a fő energiáját, akár egy motornak a benzin. Ha ezt összegyűjti, akkor nyugatra fordul, és forogni kezd önmaga körül.”

A ciklon az előrejelzések szerint 100-300 milliméter esőt hoz 24 óra alatt, és 4 méteres hullámokat korbácsol majd a partoknál. Elővigyázatosságból megkezdték a víz leengedését egy nagy duzzasztógátból, hogy megelőzzenek egy esetleges árvizet. Ugyanakkor a ciklon erejét gyengítheti a félsziget sivatagaiból érkező száraz levegőhullám – véli az amerikai időjárási portál, a Weather Underground.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez