Az Iraki és a Levantei Iszlám Állam egyre közelebb kerül Bagdadhoz

Az Iszlám Állam Irakban és Levantéban nevű terrorista csoport már csak ötven kilométernyire van Bagdadtól. Baakúban jelenleg is komoly harcok dúlnak az iraki hadsereg és a militáns csoport között. Ha a város elesik, akkor az elemzők szerint megindulhat Bagdad ostroma.

Az ISIL a Twitteren korábban aközölte, hogy a Bagdad elleni offenzíva célja „az egész állam elfoglalása és megtisztítása a hitehagyottaktól”. Ezért ahelyett, hogy beásták volna magukat, megindították az offenzívájukat az iraki hadsereg ellen. Az előőrseik már Baakúba városában vannak, ahol összecsaptak a kormányerőkkel. Az Dijála tartományban, amelynek Baakúba a fővárosa, nagy számban élnek síiták és szunniták. Ha a tartomány elesik, akkor már Bagdad lesz a következő célpont. 

A harcok állása: 2013. június 13. 

Az ISIL azonban nemcsak egy helyen támad, hanem igyekszik kiszélesíteni az arcvonalat. Csütörtök este elfoglalták az Irak keleti részén fekvő Dzsalaula és asz-Szadija városát és számos környező falut, miután a helyi biztonsági erők feladták állásaikat. Egy helybeli arról számolt be, hogy fegyveresek cirkáltak a város utcáin, miközben a körzetben egyetlen kormánykatona sem volt.

Szerencsére néhány városban sikerült feltartóztatni, sőt visszaszorítani a terrorista csoportot. Szamarránál a kormányerők megakadályozták a város elfoglalását, s Kirkuk teljes egészében kurd erők kezére került. Az állami televízió csütörtökön azt jelentette, hogy a hadsereg különleges egységei visszavették az ellenőrzést Tikrítben, amelyet az iszlamisták előző nap foglaltak el. A jelentésből azonban nem derül ki pontosan, hogy a tartományi kormányzóság épülete mellett mely objektumok és a város mely részei kerültek ismét a kormányhadsereg kezére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez