Csúcson a kínai külkereskedelem

Kína, Sanghaj- Kína külkereskedelmének értéke elérte a hárombillió (3.000 milliárd) dolláros rekordértéket a hét közepén az előzetes számítások szerint – közölte a pekingi vámhivatal.

 

 

A szimbolikusnak számító egybillió (1.000 milliárd) dolláros határt 2004-ben, a kétbillió (2.000 milliárd) dolláros rekordot 2007-ben lépte át a kelet-ázsiai ország.
A vámhivatali értékelés szerint a globális gazdasági bizonytalanságok ellenére a külkereskedelem stabil bővülést mutatott az idén. Az export és az import összege az első három negyedévében éves szinten 24,6 százalékkal, 2,678 ezer milliárd dollárra bővült, majd az októberben 322,56 milliárd dolláros növekedéssel érte el az új rekordszintet.     “Kína kereskedelmének bővülése jelentős mértékben hozzájárult a világgazdaság és a világkereskedelem növekedéséhez” – mondta Sen Tan-jang (Shen Danyang), a kereskedelmi minisztérium szóvivője. A következő hónapokban ugyanakkor szerényebb teljesítmény várható, amelynek számos oka van, főleg a külső kereslet gyengülése és a magas, bázisként szolgáló tavalyi értékek – tette hozzá Sen.     Kína legjelentősebb kereskedelmi partnere 2010-ben az Európai Unió (EU) volt, mellyel összes kereskedelmének 17 százalékát bonyolította a kelet-ázsiai ország. Az EU-t 13,6 százalékos aránnyal az Egyesült Államok, 10,5 százalékos részesedéssel pedig Japán követi a listán.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez