Kínai főszereplő a G-20 csúcson

Kína, Cannes – Új globális rendszer kell, amelyben mindenki győztesnek érezheti magát! Erről beszélt Cannes-ban a kínai elnök. Hu Csintao ötpontos javaslattal állt elő és ez szerinte mindenkinek az érdekét szolgálja majd. Lengyel Miklós írása.

 

Kényes egyensúly van a növekedés és a stabilitás között, de Kína jó példa arra,hogy a gyors fejlődés dinamikus egyensúlyt teremt.Hu elnök közölte, hogy Kína idén 9,4 százalékkal növekszik és ez komoly támogatás az egész világgazdaságnak. Kína az elkövetkező öt évben nyolcezer milliárd dollár értékben importál árukat külföldről.

 

A kínai elnök óvott attól, hogy korlátozzák a világkereskedelmet. Szerinte a G 20- as csúcsnak egyértelműen állást kell foglalnia a szabad kereskedelem mellett. Mindenki győztes lehet! Érvelt a kínai elnök, hogy megnyugtassa az észak amerikai, európai és japán munkavállalókat, akik inkább a globális gazdaság veszteseinek érzik magukat.
Mindehhez persze meg kellene reformálni a nemzetközi pénzügyi rendszert. Az a fontos, hogy a pénz eljusson a reálgazdaságba! Új megközelítésekre van szükség. De vajon ad-e Kína pénzt, és ha igen mennyit? Hu Csin tao megerősítette, hogy lesz segítség, de ehhez az kell, hogy az eurózóna államai szigorúan betartsák azt, amit ígértek. A Kínai Nemzeti Bank egyik vezetője úgy nyilatkozott a párizsi Le Figaronak, hogy kb. 100 milliárd dollárra számíthat az eurózóna, de nagyon szigorú feltételekkel. Szuverén adósságot, mint pl. Görögország vagy akármelyik más uniós állam nem finanszíroznak. Pénzre csak az Európai Központi Bank számíthat és az is csak az IMF egyetértése esetén. Erről állítólag szó volt Hu Csin tao elnök és Christine Lagarde IMF vezérigazgató cannes- i tárgyalásain is.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez