Elengedték a kínai halászokat Japánban-nem ingyen

Japán, Kína, Nagaszaki – Egyik fél sem akart politikai incidenst ezért „ártatlan eltévedésként” kezelték az ügyet.

Japán három nap fogva tartás után szabadon engedte a hét elején japán felségvizekre tévedt kínai halászhajó kapitányát és legénységét. Kínának mindössze 300 ezer jenes (3850 dolláros) bírságot kellett fizetnie. Az ügyet mindkét fél lezártnak tekinti.

Japán közlés szerint a hét elején a Nagaszaki közelében lévő Goto- szigeteknél a parti őrség megállásra szólított fel egy kínai halászhajót. De az nem tett eleget a felszólításnak és menekülni próbált. Több órás hajsza után sikerült csak feltartóztatni, méghozzá úgy, hogy a kínai vízi jármű összeütközött az egyik japán őrhajóval. Ezután vették őrizetbe a halászhajó kapitányát és a 10 fős legénységet.

2010-ben egy hasonló ügynek komoly politikai, gazdasági következményei voltak. Akkor Peking felfüggesztette a két ország közötti miniszteri szintű találkozókat és jelentősen korlátozta a Japánba irányuló kivitelt. Pl. leállította azokat a ritka fém szállítmányokat, amelyek létfontosságúak a japán híradástechnikai ipar számára. Igaz, a 2010-es incidens egy a két ország által vitatott hovatartozású tengeri körzetben történt, miközben a mostani egyértelműen japán felségvizeken. Ezért megfigyelők már a hét elején úgy vélték: ezúttal nem lesznek diplomáciai és gazdasági következmények. Az előrejelzés bevált, jelenleg a japán-kínai kapcsolatok „felszálló ágban” vannak, a konfliktusok kerülése kölcsönös érdek. (BBC)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez