Elrugaszkodott a japán gazdaság

Japán, Tokió – Másfél százalékos növekedést könyvelhet el a szigetország gazdasága a harmadik negyedévben. Három negyedévnyi recesszió után.

Az export és a belső fogyasztás bővülése egyaránt hozzájárult a 1,5 százalékos növekedéshez, amelyet a július elejétől szeptember végéig tartó periódusban regisztráltak Japánban. A kivitel 0,4 százalékkal nőtt, a nemzeti jövedelem hatvan százalékát kitevő belső fogyasztás 1,1 százalékkal. A beruházás is 1,1 százalékos növekedést mutat. A negyedéves adat egy évre vetítve 6 százalék körüli növekedést sejtet.

Japánban 2010 utolsó negyedévében fordult negatívra a növekedési mutató. Világszerte csökkent a kereslet a japán termékek iránt és visszaesett a belső fogyasztás is. A márciusi természeti katasztrófák, a földrengés és a cunami következtében sok ipari létesítmény is megrongálódott, köztük pl. a Toyota alkatrészgyártó üzemei. Az erőteljes állami támogatással ösztönzött újjáépítésnek köszönhetően nyáron ismét lendületbe jött a japán gazdaság. Az év utolsó három hónapjára viszont némi lassulást jósolnak a szakértők a túl erős jen és a világ más régióiban tapasztalható gondok miatt.(Le Monde)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez