Az ígért könnyítés helyett tovább szigorítanának a női ruhaviseleten Iránban

Az iráni parlamenti képviselők kétharmada írta alá azt a levelet, amelyben intézkedéseket kérnek Rohani elnöktől annak érdekében, hogy a nők szigorúan betartsák az iszlám viselet, a hidzsab kötelezettségét. Az államfő nem lehet könnyű helyzetben. Tavaly nyáron, megválasztása után ennek éppen az ellenkezőjét ígérte. Azt, hogy enyhítenek az eddigi szigoron.

A 290-ből 195 parlamenti képviselő sürgeti, hogy valamilyen módon vessenek gátat a trendnek, amely egyre több hátracsúszott kendőt és lábra simuló nadrágot láttat a teheráni utcákon. Szerintük ezért leginkább a műholdas televíziózás a hibás. Az terjeszti a nyugati, fátyolellenes kulturális hatást.

Iránban az 1979-es iszlám forradalom után vált kötelezővé a haj, a karok és a lábak elfedése a nyilvános helyeken. Gyakorlatilag csak a kézfejet és az arcot lehet kitenni közszemlére az utcán, a hajat kendővel, a karokat-lábakat bő kabátokkal és nadrágokkal kell takarni. Minden nőnek, függetlenül attól, hogy iráni vagy külföldi-e, az iszlám vallás híve-e vagy valamelyik másiké.

Elkötelezett erkölcsrendőrség ügyel erre régóta, de az utóbbi időben sok bírálat érte a testület tagjait az előírások kíméletlen betartatásáért. A nők mozgalmat is indítottak, kendő nélküli képeiket posztolták a közösségi oldalakon. Azt akarják, hogy ne kötelezettség legyen a hidzsab, hanem választás kérdése.

Nos, a mostani levél szerint, amelyet az IRNA hírügynökség idéz, az idegen kulturális invázió egyik fő területe az iráni életmód megváltoztatása, különösen ami a nők öltözködését illeti. És ez tarthatatlan. Iránban a parlamentet konzervatív férfiak uralják.

Ugyanakkor a magát mérsékeltnek valló Rohani elnök, akit nagy meglepetésre választottak meg egy éve a posztra, a társadalmi szabadság kiterjesztését ígéri. Hiába kiabáltak rá kígyót-békát a konzervatívok, októberben arra kérte a rendőrséget: legyen mértékletes az öltözködési szabályokon lazító nőkkel szemben. “Ostorokkal nem tudjuk az embereket a menyországba vinni” – mondta.

A nők ezen felbátorodtak, közülük sokan vékony fejkendőt, legginget és hosszú inget kezdtek viselni. Erre a rendőrség is lépett: a nagy teheráni utakon ellenőrizni kezdte a gyalogosokat és az autósokat egyaránt. Válaszul a nők két nagy tüntetést is tartottak, erre jött a képviselők mostani levele. A labda most megint Rohani elnöknél van.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez