Bevetésre indult a japán bálnavadász flotta

Japán, Simonozeki – A nemzetközi tilalom miatt hivatalosan „tudományos kutatási misszióról” van szó, de a valós cél a közkedvelt csemegének számító bálnahús beszerzése.

Szigorú biztonsági intézkedések közepette futott ki a nyugat-japáni Simonozeki kikötőjéből az antarktiszi vizek felé japán bálnavadász flotta. A sajtóértesülést a japán kormány halászati ügynöksége nem erősítette meg hivatalosan, biztonsági okokra hivatkozva. A nagy nemzetközi környezet- és állatvédő szervezetek már többször próbálták akadályozni a bálnavadászatot. Amit nemzetközi egyezmény tilt. Japán azonban a megállapodás szövegében kiskapukat fedezett fel és ezeket kihasználva azt mondja: nem kereskedelmi célból vadásznak bálnára, hanem fontos tudományos vizsgálatok, kísérletek elvégzéséhez szükséges a bálnák elejtése. Persze mindenki tudja, hogy a „kísérleti alanyok” az ebédlő- vagy a vacsora asztalon végzik, mert a japánok imádják a bálnahúst.

Idén februárban idő előtt fejeződött be a bálnavadászati, vagyis hivatalosan tudományos kísérleti szezon az egyik befolyásos amerikai természetvédő szervezet fellépése következtében. Csak a tervezett mennyiség egyötödét gyűjtötték be. Idén Japán 900, a bálna fajtákhoz sorolható tengeri emlős elejtését jelentette be előzetesen a Nemzetközi Bálna Bizottságnak, természetesen szigorúan tudományos kutatási célokra…(AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez