Rohamrendőrök között a szexuális terrorizmus ellen

Legyen vége végre a szexuális terrorizmusnak! Ezt követelték a nők a hétvégén Kairóban és az egyiptomi nagyvárosokban. Sokan közülük feketében vonultak Zamalekre, az Opera elé, ilyen feliratokkal: “Halál a szexuális zaklatókra!”, “Itt az ideje megállítani az erőszakot”. A “Tahrir hitszónoka” azt mondja: az iszlám a nők pártján áll.

Az újabb tüntetéseket  az a brutális videó ösztönözte, amelyet egy hete osztottak meg az interneten. Arról, ahogy egy csapat férfi levetkőztet, megver és megerőszakol egy nőt a Tahrir téren, a Sziszi elnök beiktatását ünneplő tömeg közepén. A felvételt azóta a kormány kérésére eltávolították a youtube-ról.

A szervező, Denna Elsabba azt mondta a az Aszuat Maszrijának: a cél az volt, hogy végre figyeljenek oda a szexuálus erőszakra, amely elborítja Egyiptomot. “Szabadnak születtünk, és nem kellene félnünk, ha egyedül sétálunk az utcán. Azt akarjuk, hogy úgy fejezhessük ki önmagunkat, ahogany csak szeretnénk, és az államnak meg kell védenie bennünket. Tervre van szükségünk, hogy legyőzzük az oda nem figyelést és a tanulatlanságot.”

rendőr vigyáz

A résztvevők a nemrégiben életbe lépett szexuális zaklatás elleni törvények módosítását és betartatását követelték. És egy olyan rendőri erő felállítását, amely csak ezzel foglalkozna. A tüntetők az áldozatok utógondozását is sürgették. Egyikük, Mirna Szajed azt mondta: Mindaddig nem lesz vége az erőszaknak, amíg az nagyon komoly következményekkel nem jár. Szerinte a mostani törvény nem eléggé határozott, ezért változtatni kell rajta.

jelszavakat kiabálnak

Reem Fadl, az egyik középkorú résztvevő szerint a szegénység és az iskolázatlanság állnak a szexuális zaklatások mögött. “Az emberek nem élnek teljes életet. Egész nap rohannak, hogy enni tudjanak adni a családjuknak… Nincs idejük arra, hogy neveljék a gyerekeiket”. A nőknek pedig igenis, beszélniük kell arról, ami őket éri. “Semmit nem kell szégyelni ezen. Nem az áldozat a hibás, és ezt a férfiak is kezdik megérteni, egyre többen állnak a mi oldalunkra. Meg kell próbálniuk megvédeni bennünket. “

mybodyright

Egy fiatal férfi, Mohamed Abdel Makszud, aki “Tiszteld a nőt!” táblával vett részt a tüntetésen, azt mondta, szolidaritásból jött el. “A gond nem az öltözködéssel van, hanem a férfiak felsőbbrendűségi érzésével, amely az egész Közel-Keletre jellemző. A férfiaknak fel kell fogniuk, hogy a nők ugyanolyan emberi lények, mint ők.” Azt kell megérteni, hogy a nők nem sétáló szexuális célpontok, a megoldás csak a kölcsönös tisztelet lehet – mondja.

rohamrendőrök rendőrautónál az Opera mellett

“A börtönben a zaklatók helye!” – áll Fahima Bakra tábláján. A fiatal nő azt meséli, hogy már egy hétéves kisfiú is zaklatta. “Ezek a kis kölykök tényleg tudatlanok és szegények, de ha viselniük kell a következményeket, ha valami rosszat csinálnak, akkor ez másoknak is leckét ad. Az államnak együtt kell dolgoznia a civil szervezetekkel az erőszak megállításán.”

alex

Mohamed Abdallah Naszr, a “Tahrir hitszónoka” és az “Al-Azhareyoon a civil államért” kurátora szintén csatlakozott a tüntetéshez. Hogy az emberek tudják: az iszlám a nők pártján áll. “A jelenség azért létezik, mert olyan társadalomban élünk, amely lealacsonyítja a lányokat és a nőket. Ha a férfiak továbbra is tárgyként tekintenek a nőkre, akkor nem lesz ennek vége. A szexuális erőszakot új és igaz vallási szemszögből kell megközelíteni. Olyanból, amelyik tiszteli a nőket és a társadalom egyik feleként ismeri el őket” – mondja Naszr, hozzátéve: a nőnek nem otthon van a helye. “A nőknek dolgozniuk kell és tanulniuk, mint a férfiaknak. Az embereknek meg kell végre érteniük, hogy mit mond valójában a vallásuk.” Szerinte a szexuális erőszaktevőket kémiai kasztrálásnak kellene alávetni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez