Egyre nagyobb bajban a fukusimai erőmű üzemeltetője

Japán, Tokió – A Tepco újabb, 9 milliárd dolláros állami támogatást kért, hogy eleget tudjon tenni kártérítési kötelezettségeinek.

 

 

A Tokyo Electric Power Company (Tepco) Japán egyik legnagyobb magánvállalata, amely a fukusimai erőművet is üzemelteti. Összességében a Tepco fedezi japán áramszükségletének az egy harmadát. Ha tehát ez a cég csődbe jutna, annak beláthatatlan következményei lennének az egész japán gazdaságra. Márpedig a helyzet szinte napról napra romlik. A Tepconak kell szembenéznie a fukusimai katasztrófa következményeivel. A cégnek kell kártalanítania a katasztrófa körzetéből kitelepített embereket. És nemcsak azokat, akiket az erőmű közvetlen közeléből a hatóságok menekítettek ki, hanem azokat is, akik elővigyázatosságból, önként költöztek biztonságosabb területre. A Tepco most 9 milliárd dolláros állami segítséget kért, hogy ki tudja fizetni a kártérítéseket. Korábban már kapott 1, 7 milliárd dollárt. Elővigyázatosságból az ország más részein lévő reaktorait is le kellett állítani, hogy elvégezzék a hirtelen elrendelt „stressz teszteket”. Jelenleg a Tepco 17 reaktorából csak 2 üzemel. Ezért más, sokkal költségesebb technológiával kénytelen az áramot előállítani. A napokban meg is emelte az ipari fogyasztóknak az áram árát, erre 30 éve nem volt példa Japánban. Ráadásul ugyancsak a napokban látott napvilágot egy független szakértőkből álló bizottság jelentése. Eszerint a Tepco-t teljesen felkészületlenül érte a márciusi földrengés és szökőár. Pedig ilyesmire mindig kell számítani és lehet elővigyázatossági intézkedéseket hozni, de a jelentés szerint a Tepco ezt elmulasztotta és a súlyos károk nem csak a természet vak erőire vezethetők vissza.

 

Már régóta hírek keringenek a japán sajtóban a Tepco államosításáról. Eddig ezeket az információkat a kormány és a cég vezetése egyaránt cáfolta. Most azonban újra foglalkozik a japán kormány a Tepco sorsával és nem biztos, hogy elegendő lesz az újabb, kilencmilliárdos állami gyors segély. (BBC)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez