Évzárás – korszaknyitás a japán diplomáciában

Japán, Peking, Új-Delhi – Kínában és Indiában tárgyal Josihiko Noda kormányfő.

 

A pekingi megbeszélések középpontjába a Koreai – félsziget került. Josihiko Noda szerint Kim Dzsong Il halálával új helyzet állt elő. Mindkét ország a viszonylagos stabilitás fenntartásában érdekelt, de Kína sokkal többet tud arról, mi is folyik valójában az északi kulisszák mögött és komoly ráhatása is van az észak-koreai eseményekre. Persze a legfontosabb Phenjan nukleáris ambícióinak a féken tartása és az ún. hatoldalú tárgyalások érdemi újraindítása. Kína és Japán is tagja az Egyesült Államok, Oroszország és a két Korea mellett annak a nemzetközi fórumnak, amely elsősorban Észak-Korea „szeszélyessége” miatt váltakozó intenzitással és sikerrel próbálja békés mederben tartani az észak-koreai atomprogramot.

Kína és Japán kétoldalú kapcsolatait még mindig területi viták árnyékolják be. De a kereskedelem fejlesztése minden mást felülíró közös érdek. Japán első számú kereskedelmi partnere Kína. Hamarosan újra kezdődnek a tárgyalások egy Észak-Kelet-Ázsiai szabad kereskedelmi egyezményről, amelybe bevonnák Dél-Koreát is.

Josihiko Noda Peking után Új-Delhiben főként gazdasági kérdésekről tárgyal. Nemrég egyezményben törölték el kétoldalú kereskedelmet akadályozó adók jelentős részét. Japán szívesen venne részt a még elavult indiai infrastruktúra fejlesztésében. És India, a fukusimai atombaleset ellenére is számít Japán közreműködésére a nukleáris energiafejlesztési projektekben. (RFI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez