Fél év börtönre ítéltek egy fiatal kopt tanárnőt Egyiptomban – az iszlám megsértéséért

Istenkáromlásért ítélték börtönbüntetésre a 23 éves Demiana Emadot. A felső-egyiptomi tanárnőt három tízéves diákja jelentette fel. Pontosabban a szüleik. Pedig emberi jogi szervezetek szerint nem csinált mást, mint amit a tanterv előírt: összevetette egymással az ókori, a középkori és a mai vallásokat.

A luxori fellebbviteli bíróság azt a korábbi ítéletet változtatta meg, amely csak pénzbírságra ítélte a nőt. Igaz, nem kicsire: 100 ezer egyiptomi fontra, több mint 3 millió forintra. Miközben Egyiptomban tavalyelőtt 3 ezer fontos minimálbérért tüntettek az állami iskolák tanárai. Így aztán nem csoda, hogy Demiana Emad fellebbezett az ítélet ellen. De fellebbezett a vád képviselője is, és ezután kapott fél év börtönt a fiatal pedagógus.

A kopt tanárnőt a tízéves diákok panaszára a szülői munkaközösség elnöke jelentette fel. Azt mondta: a gyerekek szerint “undort” mutatott az iszlámmal szemben az osztály előtt – írja az al Arabiya. Egy emberi jogi szervezet szerint viszont csak a dolgát tette: a tantervnek megfelelően összehasonlította a különböző korok vallásait. Ugyanez a szervezet azt is állítja, hogy a gyerekek többsége tagadta, hogy istenkáromlást követett volna el a tanárnőjük. És arra figyelmeztetett, hogy az ilyen esetek a kisebbségek elnyomásának eszközei lehetnek.

Korábban Karam Szaber írót ítélték öt év börtönre, mert a bíróság szerint megsértette az iszlámot a “Hol van Isten?” című novellás kötetével. Az Egyptian Streets szerint Mubarak idején is voltak ilyen esetek, főleg az ellenzék elnémítására, de Mohamed Morszi, illetve a katonák kormányzása alatt megnőtt a számuk. Jogvédők tavaly szeptemberben arról számoltak be, hogy a Mubarak elleni felkelés, vagyis 2011. január 25 és 2012 vége között 63 muszlim és keresztény állt bíróság előtt istenkáromlásért. Ami egyébként az egyiptomi büntető törvénykönyv 98. cikkelye szerint 6 évig terjedő börtönnel büntethető.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez