Jordán diplomata lett az ENSZ emberjogi főbiztosa

Az ENSZ-ben az emberjogi főbiztos címet eddig mindig valamelyik európai és amerikai diplomata kapta meg, de most először egy ázsiai, sőt arab férfit illet meg ez a megtiszteltetés: Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a jordániai Zaid el-Husszein herceget jelölte ki erre a posztra.

Egy valóságos nagyágyú diplomatát választottak meg Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlésén: a jordániai diplomatát, Zaid el-Husszein herceget. A döntés egyhangú volt, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár még június elején jelölte őt erre a posztra. A főbiztos kinevezése nem ütközött semmiféle ellenállásba, tekintettel arra, hogy a diplomata népszerű az ENSZ-ben, és tekintélyre tett szert az emberi jogok védelmezőjeként.

A szavazás után Zaid el-Husszein felhívta a figyelmet arra, hogy ő lesz az első ázsiai emberi jogi főbiztos, és ugyancsak az első, aki arab és muszlim vallású. Zaid el-Huszein korábban boszniai ENSZ-békefenntartó, majd 2002–2005 között a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) közgyűlésének első elnöke, illetve hazája amerikai, majd mexikói nagykövete volt. Jelenleg az arab ország nagykövete a világszervezetnél.

Zaid el-Husszein szeptember elejétől a dél-afrikai Navi Pillay helyébe lép. Ban Ki Mun választása egyértelmű: rávilágít a közel-keleti helyzetre: a szíriai polgárháborúra, a menekültek helyzetére és a jelenleg is tomboló iraki harcokra. 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez