Jelentősen növekedett az Öböl menti országok vagyona

A közel-keleti és az észak-afrikai államok közül messze az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamaiban növekedett legnagyobb mértében a magánvagyon és a jólét. Az előrejelzések szerint 2018-ban minden korábbi rekordot meg fog dönteni a magánvagyon nagysága a régióban. 

2013-ban 5,2 billió dollárra becsülték a Perzsa-öböl menti monarchiák országok együttes vagyonát, ami 11,6 százalékos növekedést jelent 2012-höz képest. A legnagyobb jóléti növekedést az Egyesült Arab Emírségek (13,6%), Kuvait (12,8%) és Szaúdi-Arábia (13,4%) könyvelhette el. Ugyanakkor az egész észak-afrikai és közel-keleti (MEA) régió is jelentős növekedést ért el a magánvagyon és az életszínvonal területén, dacára a szíriai polgárháborúnak, a líbiai belpolitikai káosznak és az egyiptomi válságoknak.

A MEA régió országainak együttes magánvagyona 30,5 százalékkal növekedett tavalyhoz képest. 2018-ra az éves növekedési ütem 6,5 százalékos lehet, miközben a magánvagyon értéke meghaladhatja a 7,5 billió dollárt.” – jelentette ki Markus Massi a Bostoni Gazdasági Tanácsadó Csoport igazgatója.

A legújabb jelentésükből kiderült, hogy Katarban a legnagyobb a dollármilliomosok aránya, a magánvagyonuk gyakorlatilag a monarchia GDP-nek a 18 százalékát teszi ki. Kuvait az ötödik (10 százalék); Bahrein a hatodik (6%), miközben Szaúd-Arábia és Omán kicsit hátrébb vannak a sorban.

Ha globális szinten nézzük, akkor a világ magánvagyona 2012 és 2013 között 14,7 százalékkal nőtt, mintegy 152 billió dollárt tesz ki. A legnagyobb növekedést ezen a téren az Egyesült Államok érte el, mintegy 16,6 százalékos növekedéssel és itt a legnagyobb a dollármilliomosok (7,1 millió ember) és az újgazdagok (1,1 millió) aránya. Jelentős növekedést könyvelhet el még Kína is, mivel 2012-ben még csak 1,5 millióról 2,5 millióra növekedett a gazdagok száma. A legtöbb dollármilliomos pedig Japánban ment tönkre: az egykori másfél millióból már csak 1,2 millióan rendelkeznek ezzel a címmel. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez