Kína részt vállal az Európai Stabilitási Alapban

Kína, Peking – Ezt ígérte Ven Csiapao kinai kormányfő, aki Pekingben közös sajtóértekezletet tartott Merkel német kancellárral.”Sürgős és fontos, hogy Európa megoldja adósságválságát!”- hangsúlyozta a kínai kormányfő, aki utalt rá, hogy Kína és az egész globális gazdaság jövője szempontjából fontos ez az ügy.

 

Ven miniszterelnök újabb reformokat sürgetett Európában és azt emelte ki, hogy Kína piaci előnyöket vár cserébe a pénzügyi támogatásért.

 

A kínai közszolgálati televízió kommentátora megjegyzi, hogy Angela Merkel nem csak pénzt akar szerezni Európának, de olyan mechanizmust szeretne kialakítani, amely elhárítja a válságok kialakulásának veszélyét. Merkel kancellár hat éve áll Németország élén és már ötödször jár Kínában – állapítja meg elégedetten a kínai közszolgálati televízió.
Az Új Kína hírügynökség arról számol be, hogy Angela Merkel stratégiai partneri viszonyt ajánlott fel Kínának, de nem részletezte, hogy ez tulajdonképp mit jelent. Jelenleg a két állam között a kereskedelem igen dinamikus, tavaly a forgalom összértéke több mint 160 milliárd dollár volt. Kína és Németország a világ legnagyobb exportőrei közé tartoznak. Merkel kancellár újabb kínai beruházásokat sürgetett Németországban, azt hangsúlyozta, hogy a német piac nyitva áll a kínai áruk előtt és ugyanezt kérte a német cégek számára is Kínában.
A német kancellár kínai útját Kantonban fejezi be, egy ottani német vállalkozást keres fel és üzleti fórumon vesz részt. Ezenkívül találkozik Kanton katolikus püspökével. Angela Merkel közölte, hogy a kínai vezetőkkel folytatott eszmecseréin beszélt az emberi jogokról is, szóba hozta az ellenzékiek sanyarú sorsát. Interjút kívánt adni egy kritikus újságnak, ám ezt a kínai hatóságok nem engedélyezték- közölte a német nagykövetség Pekingben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez