Szupervírus a hackerek ellen Japánban

Japán, Tokió – A japán hadügyminisztérium a Fujitsu- val együtt kifejlesztette a szupervírust, amely felkutatja és ártalmatlanná teszi a hackert, bármilyen szofisztikált eljárást is alkalmazzon. Erről számol be a Yomiuri Simbun.

 

A japán lap szerint a hadügyminiszter 2008- ban bízta meg a tárca kutatóintézetét, hogy dolgozzon ki hatékony rendszert a nemzetbiztonsági adatok védelmére. Japánban különösen sok volt a hackertámadás és a hadügyminisztériumban arra gyanakodtak, hogy sok a külföldi „érdeklődő”, elsősorban Kínából.

 

A japán hadügyminisztérium kutatói rájöttek, hogy egyedül nem boldogulnak és összeálltak a Fujitsuval. Az óriáscég 178,5 millió jent kapott erre a kutatásra – ez kb. 1,8 millió euro. A Yomiuri Simbun érdeklődött a Fujitsunál is arról, hogy mit tud a szupervírus, de nemzetbiztonsági okokból nem mondtak semmit a cégnél.
A japán lap szakértőkre hivatkozva azt írja, hogy az új szupervírus képes arra, hogy minden hackertámadást kivédjen, azonosítsa a támadót, sőt lerombolja annak rendszerét! Ez az ellentámadási képesség komoly jogi problémákat is felvet. A japán alkotmány 9-ik paragrafusa ugyanis tiltja a japán fegyveres erőknek bármiféle támadás végrehajtását! A japán törvények a vírusok alkalmazását is tiltják, így tehát az új szupervírus rendszerbe állítása nem problémamentes. A hadügyminisztériumban mindenestre közölték, hogy a szupervírust kizárólag védelmi célokra használják majd és utaltak arra a 2011- es Fehér Könyvre, amely kulcsfontosságúnak nevezte azt, hogy megvédjék Japán nemzetbiztonsági rendszereit a hackertámadásoktól.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez