Az Öböl menti államok az iraki síita kormányt vádolják a káoszért

Az iraki események hatására a szunnita és a síiták közötti ellentét ismét kiéleződni látszik a közel-keleti régióban, s a térség államai egymást vádolják a kialakult káoszért. Az Öböl menti monarchiák egyértelműen az iraki síita kormányt tartják felelősnek az Iszlám Állam Irakban és Levantéban előretörésért, miközben Bagdad szerint ez nem lett volna lehetséges a szunnita királyságok támogatása nélkül. Az Egyesült Arab Emírségek visszahívta az iraki nagykövetét, s hamarosan a többi Öböl menti állam is így cselekedhet.

Az Egyesült Arab Emírségek (UAE) tegnap visszahívta az iraki nagykövetét. Abu Dhabi Bagdadot és a síita kormányt vádolta a jelenlegi politikáért, amiért szunnita ellenes politikát vezettek be évek óta az országban.

Az emírségi külügyminisztérium szerint a “szektás és a kirekesztő” politika eredménye, hogy gyakorlatilag a szunniták egy része inkább a Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) mellé áll, mintsem a kormány mellé. “Bagdad számára az egyetlen kiút és megoldási lehetőség, ha Núri al-Maliki felhagy a szunnita ellenes irányvonallal és integrálja a szunnitákat az iraki társadalomba. Különben tovább romlik a helyzet, amely nemcsak Irak, hanem az egész régió biztonságát veszélyezteti. Szaddám Husszein alatt már láttuk mihez vezet, hogyha az iraki társadalom csak egy bizonyos csoportját támogatják. Most a síita iraki kormány követte el ugyanezt a hibát” – jelentette ki Abu Dhabi. 

Nem az UAE az egyetlen Öböl menti ország, amely nyíltan támadta az iraki kormányt. Szaúd-Arábia már napokkal ezelőtt éles hangon kritizálta Núri el-Málikit és bírálta az iraki kormányt, miszerint az egész polgárháborús állapot a síiták hibája, mivel kiszorították a szunnitákat a hatalomból és Bagdad szunnita ellenes politikát folytatott az elmúlt években. Katar szintén beállt a bírálók mögé és Doha is a “megfelelő válaszokon” gondolkodik.

Irak is megszólalt az ügyben és Szaúd-Arábiát vádolta meg az ISIL megerősödéséért. “Szaúd-Arábia felelős Irak rossz biztonságáért és számos iraki civil haláláért. Rijád kritika és meggondolás nélkül támogatta a terrorista csoportokat a szíriai polgárháborúban, ami most ránk üt vissza. A szaúdi kormányt felelősségre kell vonni ezekért a tettekért.” – jelentette Núri el-Máliki iraki miniszterelnök, aki szerint szerint ez az egész annak az eredménye, hogy „Szaúd-Arábia összefogott a terrorizmussal.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez