Amerikai nyomásra Japán, India és Kína is csökkenti olajimportját Iránból

Ázsia, Irán – A három ország megrendelése együttesen csaknem a felét jelenti az iráni olajexportnak (45%), így a legalább 10 %-os csökkenés érzékeny veszteséget okozhat az atombombát tervező rendszernek.

 

 Az Európai Unió július elsejétől jelentett be embargót, ez Irán kivitelének kb. 20%- a. Irán egyes uniós országoknak már most sem szállít.

 

A Jomiuri Simbun szerint Japán 11%-os csökkentést vállal. „Folynak a tárgyalások az USA – val, de még nincs eredmény.”- idézik a kereskedelmi minisztert. Washington azokat az államokat pénzügyi szankcióval fenyegeti, amelyek nem csatlakoznak valamilyen formában az embargóhoz.
India kormánya arra kérte az olajfinomítók tulajdonosait, hogy „önkéntes alapon” legalább 10%-al csökkentsék beszerzéseiket Iránban. Kínában az állami Sinopec leányvállalata, az Unipec 10%-os csökkentést jelentett be. A másik nagy importőr, a Csuhaj Zsenzsung Co. 14 százalékkal kevesebb olajat hozott be Iránból, mint tavaly és ezt kívánja folytatni a jövőben is.
Az Egyesült Államok olajembargóval kívánja rávenni Iránt arra, hogy hagyja abba nukleáris programját. Az iráni kormány erre nem hajlandó és továbbra is azt állítja, hogy programja békés célú, de ennek a szakértők nemigen adnak hitelt. Izrael preventív csapást fontolgat Irán ellen, ezt sem Amerika sem pedig az Európai Unió nem támogatja.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez