Rés a Nagy Kínai Tűzfalon

Kína, Peking – Obama, segíts rajtunk! Szabadítsd ki a kínai politikai foglyokat! Ilyen felhívások árasztották el az amerikai elnök honlapját a Google +- on.Ezt a rendszert a Google 2011- ben indította el, hogy konkurenciát támasszon a Facebooknak. Obama, aki épp az internet segítségével nyert négy évvel ezelőtt, természetesen a Google+-t is kihasználta népszerűségének növelésére.

 De hogy kerül több ezer kínai kommentár a Google+-ra, amikor a Mennyei Birodalom polgárait a Nagy Tűzfal „védelmezi a káros külföldi hatásoktól”? A kínai hatóságok által kifejlesztett rendszer, amelyet Nagy Tűzfalnak neveztek el, mindeddig betöltötte hivatását és lehetetlenné tette a Google+ elérését Kínából. Most néhány kínai internetezőnek mégis sikerült rést lelnie a Nagy Tűzfalon. Hogyan? Rejtély! Biztos, hogy Kínából jöttek a kommentárok? Igen, mert leegyszerűsített kínai karaktereket használnak, olyat, amilyet a Kínai Népköztársaság területén. Hongkongban és Tajvanon még sok régi karakter is fellelhető, a Kínai Népköztársaságban Mao elnök az ötvenes években írásreformot vezetett be, és ez többezer régi jelet törölt az iskolai oktatásból.

 

Most a kínaiak kihasználva a rést a Nagy Tűzfalon kifejtik véleményüket saját hazájuk állapotáról és a kép nem épp hízelgő: Nem vagyunk mi barbárok, csak elnyomottak- fejtegeti az egyik internetes levelező. Miért kívánkozik minden kínai Amerikába? Mert ott szabadság és demokrácia van!
Ezek a kommentárok aligha töltik el örömmel az internetes cenzúra hivatal főnökeit Pekingben, ahol nyilván lázasan keresik a hibát, amely rést nyitott a Nagy Tűzfalon. Vasárnap számítógépekről már nem lehetett elérni a Google+-t, de sok mobiltelefonról még igen! A cenzúra hivatal szakértőinek tehát még bőven van munkájuk, de a Nagy Tűzfal rését kihasználó kínai netezők sem üldögélhetnek nyugodtan, hiszen mi lesz akkor, ha Pekingben azonosítani tudják a nem épp rendszerbarát kommentárok szerzőit ?!

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez