Hillary Clinton: Kína felemelkedése jó Amerikának!

Kína, Egyesült Államok – Az amerikai diplomácia vezetője abból az alkalomból beszélt, hogy mind a két országban megemlékeznek Nixon elnök pekingi látogatásának 40- ik évfordulójáról.

 

 Az Egyesült Államok és Kína akkor megkötött megállapodása alapvetően megváltoztatta a világtörténelmet: a közös ellenfél, a Szovjetunió megbukott és Kína feljövő globális hatalommá vált. Kissinger, aki kulcsszerepet játszott Mao elnök és Nixon tárgyalásainak előkészítésében, élete legnagyobb diplomáciai sikerének nevezte a megállapodást Kínával 1972- ben.

 

De nem zavarja- e Washingtont Kína előretörése? „Kína felemelkedése nem ellentétes Amerika érdekeivel! Egy feljövő Kína jó Amerikának és egy dinamikus USA jó Kínának!”- érvelt Hillary Clinton. Rámutatott arra, hogy mindkét állam érdekelt a világbéke fenntartásában és a globális gazdaság fejlődésében. Az Egyesült Államok és Kína gazdasága olyan, mint az ikrek kapcsolata- mondta az Egyesült Államok külügyminisztere. Minden bizonnyal arra utalva, hogy Kína az amerikai államkötvények legnagyobb vásárlója és hatalmas devizakészleteire a jövőben is számítanak Washingtonban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez