Frakcióharc Kínában a kormányzó Kommunista Párt őszi kongresszusa előtt?!

Kína, Peking – Nagyon komolyan kell vennünk Vang Licsün ügyét!- mondta sajtóértekezletén Kína kormányfője. Kicsoda Vang Licsün? Csungking városának egykori főrendőre, aki február 9-én az Egyesült Államok konzulátusára menekült. Egyetlen napot töltött ott, kijött onnan, majd eltűnt. Később kiderült, hogy a rendőrség őrizetében van.
Azonnal utasítást adtam arra, hogy az ügyet a legnagyobb szigorral vizsgálják ki!- mondta most Ven Csiapao miniszterelnök.  Aki ezek után nem részletezte azt, hogy miért ment a kínai főrendőr az amerikai konzulátusra, hanem arra hívta fel a figyelmet, hogy a Kínai Kommunista Párt több mint harminc éve elfogadta a reform és a nyitás politikáját. „Tegyük szabaddá elménket, és a tényekben keressük az igazságot!”- ismételte meg Teng Hsziao ping régi bölcsességét.
Miért? Mert Csungking város vezetője Po Hszi Laj a „baloldali frakcióhoz” tartozik. A 30 milliós városban Mao idejét idéző népgyűléseken ünnepelték a Kínai Kommunista Párt megalakulásának 90- ik évfordulóját tavaly augusztusban. Po Hszi Laj papája, Po Ji Po veterán kommunista volt. Ő támadta meg annak idején  a reformisták vezérét, Hu Jao pangot a Politikai Bizottságban. Ezt követően Hu Jao pang lemondott. Az ő temetése váltotta ki a Tienanmen téri tiltakozást, melyet a hatalom eltiport. A reformista frakció vezetője sírva kérte a tüntető diákokat, hogy vonuljanak el a térről, mert a hadsereg leszámol velük. A síró Csao ce jangot akkor titkára, Ven Csia pao támogatta.
Kínában az őszi pártkongresszus dönt az új vezetésről: az eddigiek közül szinte mindenki visszavonul, így Ven Csia pao is .Azt viszont mindenképp szeretné megakadályozni, hogy a balos frakció egyik vezetője, Po Hszi Laj bekerüljön a legfelsőbb vezetésbe .Ehhez csak az kell ,hogy Csungking egykori főrendőre rávalljon egykori főnökére még a Kínai Kommunista Párt döntő fontosságú őszi kongresszusa előtt…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez