Egyiptom várja a külföldi befektetőket

A hétvégi egyiptomi-szaúdi találkozó egyik fontos eredménye lehet, hogy nemcsak szaúdi, hanem egyre több Öböl menti befektető érkezik az észak-afrikai országba. Kairó különösen bizakodó ez ügyben. 

Asraf Szalman arról beszélt a hétvégén, hogy sok külföldi pénz áramlik Egyiptomba. Reményei szerint a júliussal kezdődő új költségvetési évben 10 milliárd dollár külföldi közvetlentőke-befektetésre (FDI) kerül sor Egyiptomban és a következő években is milliárdok érkeznek az országba. A június végén záródó költségvetési év első kilenc hónapjában 4,4 milliárd dollár volt a külföldi közvetlentőke-befektetés, míg az előző költségvetési évben összesen 3 milliárd dollár.

Szalmant elismerte, hogy már a júliussal kezdődő új költségvetési év FDI-adatát növeli a hatalmas szaúdi szerződés: az Almarai cég és az amerikai PepsiCo vegyes vállalata 345 millió dollár befektetést hajt végre Egyiptomban a következő öt évben. Többek közt az Almari 52 százalékos részesedést szerzett a Beyti nevű egyiptomi tej- és gyümölcsfeldolgozó üzemben.

Az Öböl-menti monarchiákból származó üzletemberek számára kiemelt célponttá vált az észak-afrikai ország, elsősorban az építőiparba fektetnek bele. Például a dubaji Arabtec szerződést írt alá a kairói kormánnyal 1 millió lakás felépítéséről Egyiptom-szerte. 

Májusban pedig a CPC (Construction Products Holding), amely a hírhedt szaúdi Bin Láden család érdekeltségébe tartozik, felvásárolta az egyiptomi Szfinx Üveggyártó Zrt.-t mintegy 190 millió dollárért. A Szfinx jelenlegi tulajdonosai arra számítanak, hogy az elnökválasztás után beindul az egyiptomi gazdaság, többek közt látványos fejlődésen megy keresztül az építőipar. Kairó ugyanis számos lakásépítési programot hirdetett meg, s emiatt a vállalat legalább hetvenmillió dollárnyi bevételre számít csak ebben az éven.  A Citadel Capital nevű cégben például 76 százaléknyi részesedést szereztek a szaúdi üzletemberek, amely bányászattal foglalkozik és cementet állít elő.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez