“A dolgunkat tettük”. Hét év börtön az al Dzsazíra újságíróinak Kairóban

Hiába tiltakoztak emberi jogi szervezetek, hiába jelent meg ma üres hátsó oldallal szolidaritásból a New York Times: Kairóban 7 év börtönbüntetésre ítélték a pánarab al Dzsazíra televízió három munkatársát. A vád szerint támogatták a terrorszervezetnek nyilvánított Muzulmán Testvériséget. A védelem szerint azt csinálták, ami a dolguk volt: tudósítottak.

Pierre Greste ausztrál tudósító, a kanadai-egyiptomi Mohammed Fahmy, aki a kairói irodát vezette, és Baher Mohammed egyiptomi gyártásvezető. Ők hárman álltak a vádlottak ketrecében a mai tárgyaláson. Hét-hét évet kaptak “hamis hírek terjesztéséért” és a Muzulmán Testvériség támogatásáért. Közülük Mohammedre még plusz 3 évet szabtak ki tiltott fegyvertartásért – így neki a jelenlegi állás szerint 10 évet kell leülnie. A trión kívül még több mint tíz embert ítéltek el, de őket távollétükben, tíz-tíz évre. Köztük három külföldi újságírót.

Az al dzsazírások szerint a tárgyalásokon felvonultatott bizonyítékot nem támasztották alá a vádat. A bíró fotókat mutatott Greste családi nyaralásáról, egy Sky Arabia riportot a lovakkal szemben elkövetett kegyetlenségekről és  egy Nairobiban zajlott sajtóértekezlet videóját. Pedig a vád az volt, hogy Mohamed Morszi Muzulmán Testvériségét támogatják, képsorokat hamisítottak, hogy aláássák Egyiptom nemzetbiztonságát és azt sugallják, hogy az ország a polgárháború küszöbén áll.

A vádlottak ezzel szemben azt mondják: egyszerűen tették a dolgukat, tudósítottak arról a tüntetéshullámról, amely akkor tört ki, amikor Morszi akkori elnököt tavaly nyáron elmozdította a hatalomból a hadsereg. Élén a mostani államfővel, Abdel Fattah el-Szisszivel. És beszámoltak az ülősztrájkolók erőszakos kiszorításáról táboraikból, meg a tömeges letartóztatásokról is.

Amikor meghallotta az ítéletet, Greste ütni kezdte a vádlotti ketrec rácsát. Kollégáját, a kanadai-egyiptomi újságírót úgy kellett kivonszolni a tárgyalóteremből. Egyikük azt kiabálta, hogy “Megfizettek még ezért!”, másikuk az öklét emelte a levegőbe. A rokonok könnyekben törtek ki. A három vádlott már tavaly december óta a hírhedt, legszigorúbban őrzött kairói Tora börtönben ül. Egy iszlamisták elleni akcióban rohanták le őket az irodaként szolgáló szállodai szobájukban.

Az al Dzsazíra vezérigazgatója szerint az ítélet dacol a logikával, az értelemmel és a bizonyítékokkal. A katari székhelyű televíziónak megtiltották a működést Egyiptomban, mondván, hogy riportjai a korábbi elnökkel, Mohamed Morszival és annak mozgalmával, az azóta terrorszervezetként betiltott Muzulmán Testvériséggel rokonszenveznek. A vádakat a televízió tagadta.

nyt

Katar ugyanakkor valóban támogatta Morszit és a testvéreket, ezért feszült a viszony közte és az egyiptomi kormány között. A most elítéltek egyike egy korábbi tárgyalási napon azt kiabálta, hogy vérbosszú folyik az al Dzsazíra ellen, és ők ott, a vádlottak ketrecében túszok Egyiptom és Katar politikai csatájában.

Sokan, köztük az ausztrál kormányfő, az amerikai külügyminiszter és emberi jogi szervezetek próbáltak közben járni az újságírók érdekében. Hiába. A kairói brit nagykövet, aki ott volt az ítélethirdetésen, azt mondta a Reuters-nek: “nagyon csalódott”. A szólásszabadság ugyanis minden demokrácia alapja – tette hozzá.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez