Tankönyvégetéssel tiltakoznak az érettségiző diákok a vakáció hiánya ellen Kínában

Kína, Peking – Február óta nem volt egyetlen szabadnapunk sem! Nyáron mindössze 14 nap volt a vakáció! Nem bírjuk ezt a tempót- panaszkodott egy érettségi előtt álló diák Hunan tartomány egyik középiskolájában. Ahol a hullafáradt diákok a tankönyvek elégetésével tiltakoztak az embertelen tempó ellen.

 

Gaokao- így hívják Kínában az érettségit, amely egyben egyetemi felvételi is. Némi túlzással ezen múlik a diákok élete és egész karrierje. Jól tudják ezt a szülők is, akik mindenféle drága kiegészítő tanfolyamra íratják be egyetlen gyermeküket. Az offbeatchina honlap szerint általában 1000 jüant kérnek el egy ilyen vizsgaelőkészítő tanfolyamért vidéken minden félévben. Ez kb. 120 euró, vagyis egyhavi kínai munkabér! Csakhogy ezeket a tanfolyamokat a diákok szabadidejében, vagyis a vakációban illetve a hétvégén tartják!

 

A közszolgálati televízió arról számolt be, hogy a minisztérium megtiltotta ezt a gyakorlatot, de a középiskolák fütyülnek erre. Egy igazgató meg is mondta, hogy miért: a szülők megölnének minket, ha nem tartanánk ilyen tanfolyamokat, mert akkor mi lesz, ha egyetlen gyermekük elbukik a vizsgán?! Máskor nem tudjuk megtartani ezeket a tanfolyamokat csakis a szabadidőben. A tanárok is a szabadidejüket áldozzák fel!- nyilatkozta a középiskolai igazgató. Azt már nem tette hozzá, hogy sok iskola költségvetésében ezek a tanfolyamok jelentős tételt képeznek, és a tanárok is nagyon számítanak némi kiegészítő jövedelemre.
Így a tanárok megpróbálták fülön csípni a tankönyvégetés szervezőit a középiskolákban, de nem jártak sikerrel, mert a diákok szolidárisak voltak egymással. Mi lesz most? Az érettségiző diákok a közösségi oldalakon szervezkednek, hogy visszaszerezzék a vakációhoz való jogot. A szülők többsége viszont a tanárok oldalán áll: nekik az eredmény a fontos. A sikeres szereplés a gaokaon, az érettségivel egybekötött felvételi vizsgán, amelyen eldől egy fiatalember sorsa egy életre Kínában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez