Amerikai védelem alatt áll a háziőrizetből megszökött kínai ügyvéd

Kína, Peking – Kedves Ven miniszterelnök! Végül is megszöktem! Így személyesen erősíthetem meg, hogy mindazok a pletykák, amelyek rólam az interneten elterjedtek, igazak! Épp úgy, mint azok, amelyek korábban arról szóltak, hogy a hatóságok milyen visszaéléseket követtek el ellenem! – jelentette ki egy videón a vak kiínai ügyvéd, aki április 22- én szökött meg a háziőrizetből Santung tartományban.

A video megjelent a You Tube on is, így mindenki láthatja, hogy a vak ügyvéd tényleg kiszabadult a háziőrizetből.

Csen Kuangcseng amerikai védelem alatt áll – közölte a China Aid polgárjogi szervezet Amerikában. Ez a szervezet adott először hírt arról, hogy a ” mezítlábasok ügyvédje ” immár nincs háziőrizetben szülőföldjén. Bob Fu, a szervezet vezetője nem részletezte, hogy mit jelent az amerikai védelem, de utalt rá, hogy valószínűleg már az USA pekingi nagykövetségén van a kínai ügyvéd. Arra viszont kitért Bob Fu, hogy Hillary Clinton a jövő héten Pekingbe látogat, így az Egyesült Államok megmutathatja, hogy mennyire veszi komolyan az emberi jogok védelmét a világban és különösen Kínában.

Csen Kuangcseng különösen népszerű a honfitársai között, mert olyan embereket védett a bíróság előtt, akik annyira szegények voltak, hogy semmilyen jogi tanácsadást nem tudtak megfizetni. 2010- ben szabadult több mint négyéves börtönbüntetés után, azóta háziőrizetben élt Santung tartományban.
A kínai rendőrség éberen figyelte házát a nap 24 órájában és most rettentően dühös. Teljesen elzárta a külvilágtól a házat, sőt Csen testvérének házát is. Az ügyvéd unokaöccsét, aki állítólag segített a szökésben, a rendőrök megverték. Nankingban letartóztattak egy nőt, aki szintén segédkezett a szökésben. A vak ügyvéd édesanyja, felesége és lánya továbbra is abban a házban él, ahonnan Csen megszökött. A China Aid szervezet főnöke, Bob Fu közölte, hogy az ügyvéd nem kíván a szerettei nélkül emigrálni. Ugyanakkor arra is utalt, hogy megkezdődtek a magas szintű tárgyalások az amerikai és a kínai diplomácia között, hogy mielőbb rendezzék a  ” mezítlábasok ügyvédjének ” sorsát, amely megterhelheti Washington és Peking kapcsolatait.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez