Az első török szépségverseny a harmadik nemnek

A transzneműeknek tartottak szépségversenyt Isztambulban. Vagyis a transzszexuálisoknak, akik férfitestben születtek, de nőnek érzik magukat, az interszexuálisoknak, akiknél a nemi jegyek alapján nem lehet eldönteni, hogy férfiak vagy nők-e, és a transzvesztitáknak, akik férfiak ugyan, csak éppen női ruhában szeretnek járni. Először volt az ország történetében ilyen. A Daily Mail bátornak tartja a résztvevőket.

Kattogó kamerák, színes, ragyogó ruhák, rengeteg hajspré és jókora adag bátorság. Így jellemezte a londoni lap az eseményt. Szerinte a rendezvény megtartása is merész tett volt, mert a török melegeket, leszbikusokat, biszexuálisokat és transzneműeket – vagyis angol röviditéssel az LGBT közösség tagjait – rendre zaklatják a hatóságok. Jóllehet Törökországban nem ütközik törvénybe a homoszexualitás, erősek az előítéletek, és gyakoriak a támadások.

A szépségverseny egyhetes rendezvénysorozat része volt: ezt azért tartotta az ottani LGBT közösség, hogy tiltakozzon a transznemű szexmunkásokat ért támadások ellen. Az elmúlt 12 évben 70 transzneműt öltek meg Törökországban. Az Amnesty International 2011-es jelentése szerint a helyzetet csak súlyosbítja, hogy a hatóságok többnyire nem vesznek tudomást ezekről a gyilkosságokról.

transzsegít

A szépségverseny résztvevői eltökéltek voltak: a legtöbbet akarták kihozni a napból. Versengő, de barátságos volt a légkör, a színfalak mögött a résztvevők segítettek a riválisaiknak frizurát csinálni, sminkelni, öltözködni. Ötszázan nézték, amint a 13 versenyző először bikiniben, aztán nagyestélyiben végiglejt a színpadon. A zsürit nyolcan alkották: ők is mind transzneműek. A koronát végül Yanki Bayramoglu tehette a fejére.

transzkirálynő

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez