Európa legnagyobb mecsetje lehet Barcelona százéves bikaviadal-arénájából

Több mint 2 milliárd euróból venné meg és alakíttatná át mecsetté Barcelona híres, ám egy ideje üres bikaviadal-arénáját a katalán iszlám szövetség. Azt mondják, a katari emír kész finanszírozni a tervet. A projektet  azonban még a helyhatóságnak is jóvá kell hagynia.

Mióta 2011-ben betiltották a bikaviadalokat Katalónia vezetői, üresen áll a 20 ezer férőhelyes, pont száz éve felavatott barcelonai bikaviadal-aréna, a La Plaza Monumental. Pedig csodás napokat látott: egykor a katalán gazdasági felemelkedés jelképe volt,  itt tartotta egyetlen barcelonai koncertjét 1965-ban a Beatles, és itt lépett fel először Spanyolországban 1971-ben a Rolling Stones.

Az épület egy magánvállalkozásé, amely igencsak fájlalja a bikaviadalok elmaradása miatti bevételkiesést. Több ötlet is született már az újrahasznosításra, terveztek oda piacot, luxuslakásokat és parkot is. Most 2,2 milliárd eurós indítvánnyal állt elő a katalán iszlám szövetség: Európa legnagyobb mecsetjévé alakítaná át az arénát. Már a pénzügyi támogatót is megtalálta, a katari emír személyében. Aki persze megvásárolná az épületet.

Mowafak Kanfach, a szövetség elnöke azt mondta a 20 Minutos című spanyol lapnak, hogy Barcelona félmilliós muszlim közösségének égető szüksége van egy nagy mecsetre. Terveik szerint 5 év alatt újítanák fel a La Plaza Monumentalt, és ezzel 4 ezer embernek adnának munkát. A mecset akár 40 ezer hívőt is befogadhatna 300 méter magas minaretje alatt.

De ennél is többet akarnak. Építenének Korán-iskolát is 300 diáknak, művészeti múzeumot és kutatóközpontot, amely Spanyolország muszlim történelmére fókuszálna. A mecset “magas színvonalú turista attrakció” lehetne Kanfach szerint, éttermekkel és boltokkal, kiállításokkal. Azt mondja: “Barcelona lakói büszkék lehetnének arra, hogy a bikaviadalok fájdalmát spirituális központtá akarjuk átváltoztatni”.

A katari emír ajánlata a finanszírozásra előrelépést jelent, de a terv még nagyon kezdeti fázisban van. Pédául nem tudni, hogy eladja-e a muszlimoknak az arénát a mostani tulajdonos, és ha igen, akkor rábólint-e Barcelona városa a tervre – írja a brit Guardian.

Az ötletgazda muszlim vezető szerint nagy gond nem lehet, Katar már megvetette a lábát Barcelonában. Légitársasága, a Qatar Airways pénzeli a Barcelona Futball Klubot, és a katari fegyveres erők nemrégiben vásároltak meg egy ötcsillagos szállodát a katalán főváros központjában.

Az ötletnek, hogy Európa legnagyobb mecsetjét hozzák létre alig néhány háztömbnyire a La Sagrada Família-tól, sok a bírálója. Tegnap Alberto Fernández Díaz, a katalán Néppárt vezetője utasította el, mondván: egy mega-mecset nem illik egy olyan városba, mint Barcelona. Aggályos volna, ha ekkora projektet olyan emberek és országok valósítanának meg, amelyek értékrendje ütközhet az övékével.

Nem először kacérkodik egyébként Barcelona azzal, hogy egy bikaviadal-arénából mecsetet csináljanak. Röviddel az ezredforduló után a város akkori polgármestere, Joan Clos tanulmányozta annak a lehetőségét, hogy a Las Arenas-t alakítsák át erre a célra. Akkor nem tudtak dűlőre jutni a terv mögött álló szaúd-arábiai pénzügyi befektetőkkel. Abból az arénából végül bevásárló központ lett.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez