Terroristák küldhetik vissza a padlóra a libanoni turizmust

A múlt hét végéig úgy tűnt: Libanon kicsit fellélegezhet. Az utóbbi három hónapban elcsitultak a jórészt Szíriából importált felekezeti összetűzések a szunniták és a siiták között, és a robbantások is alábbhagytak. Jó nyárra számított a turistaipar is, egészen péntekig. Akkor robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő, és azóta további kettő követte. Tegnap a bejrúti Duroy hotel egyik szobáját repítette a levegőbe egy 20 éves szaúdi férfi. Társát az utolsó pillanatban kapták el: ő is akcióra készült.

Turistaáradatra számított újra Libanon. Hosszas vajúdás után felállt végre az új kormány, és az erőszak is alábbhagyni látszott az országban. Az Öböl menti államok közül több újra biztonságos utazási célpontnak jelölte meg Bejrútot, a polgárok pedig ott, nem úgy, mint a nyugati országokban, oda is figyelnek az utazási figyelmeztetésekre.

A pénteken kezdődött öngyilkos merénylethullám azonban lehűtötte a reményeket. Hat nap alatt három robbantás volt. Először a Bejrútból a Bekaa völgybe vezető úton, egy ellenőrző pontnál. Röviddel később a turisták által kedvelt bejrúti Hamra negyedben, egy szállodánál őrizetbe vették az Iraki és Levantei Iszlám Állam egyik francia állampolgárságú tagját, aki állítólag szintén öngyilkos robbantásra készült. Hétfőn az egyik úton a kocsijával repült a levegőbe egy másik merénylő: akkor többen megsebesültek azok közül, akik egy kávéház teraszán a focivébét nézték.

A legsúlyosabb támadás azonban a tegnapi volt. Ennek lehet az al Arabiya televízió szerint a legnagyobb hatása a turizmusra is. A bejrúti Duroy szállodában a biztonsági erők betörtek egy szobába, ahol erre egy húszéves szaúdi férfi felrobbantott egy bombát. Ő meghalt, három katona megsebesült.

A szaúdiak már fel is szólították a polgáraikat, hogy hagyják el Libanont, és vélhetően a többi Öböl menti ország is követni fogja őket. Pedig éppen a napokban beszélt arról a turisztikai miniszter, hogy 15 százalékkal nőtt a szobafoglalások száma tavaly óta. Az idegenforgalom szempontjából az a legrosszabb lehetséges dolog, ha egy szállodát robbantanak fel. Ez most megtörtént. Méghozzá Rouche-ban, a Galamb szikla közelében, Bejrút egyik legvonzóbb részén. A múlt héten a helyi angol nyelvű lap, a Daily Star rögtönzött közvéleménykutatásán a külföldiek többsége azt mondta, hogy már nem tart támadásoktól a libanoni fővárosban. Most vélhetően másképp válaszolnának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez