Tibetet lezárták a külföldi turisták előtt

Tibet, Lhassza –  Tíz nappal azután, hogy két tibeti szerzetes élő fáklyaként tiltakozott a kínai elnyomás ellen Lhasszában, megtiltották a turista irodáknak, hogy külföldieket Tibetbe vigyenek. Ez annál nagyobb csapás rájuk nézve, mert a mélyen vallásos tartományban most kezdődik a Saga Dawa ünnep.

 

 

Ilyenkor emlékeznek meg Buddha születéséről, és ez a látványos ünnepség mindig vonzza a külföldi turistákat.  Ezúttal a tibeti idegenforgalmi hivatal arról értesítette a turista irodákat, hogy nem ad ki engedélyt külföldieknek tibeti utazásra. Különleges engedély nélkül külföldi nem léphet be Tibet területére. Ezenkívül azt is vállalnia kell, hogy csak csoportosan keresi fel a ” világ tetejét “, egyéni utazást ugyanis nem engedélyeznek a kínai hatóságok.
Május 27- én gyújtotta fel magát két tibeti szerzetes az egyik legfőbb vallási szentély előtt. Bár a rendőrök hamar eloltották az élő fáklyákat, az egyik szerzetes meghalt, a másik súlyos sérülésekkel kórházba került. Tavaly március óta 37 élő fáklya tiltakozott a kínai elnyomás ellen, de eddig csak Tibeten kívül voltak önégetések. A lhasszai önégetés után a kínai hadsereg és a rendőrség fokozta a készültséget, az őrjáratok állandósultak a vallási szentélyek körül.
Kína azzal vádolja a dalai lámát, hogy a vallási vezető azért buzdítja önégetésre híveit, hogy ezzel is fokozza a feszültséget a tibeti kisebbség és a kínai többség között. A dalai láma nem helyesli az önégetést, mert ez szerinte hősies, de céltalan vállalkozás. 2008-ban a tibetiek egy része fellázadt a kínai uralom ellen, akkor fegyveres erővel verték le a felkelést. Utána több mint egy évig Tibet zárva maradt a külföldiek előtt. A hatóságok most nem közölték, hogy meddig érvényes az a tilalom, amely a külföldiek számára elérhetetlenné teszi Tibetet.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez