Egyesült a két rivális terrorcsoport?

Egyelőre még nem tudni, hogy helyi esetről van szó, vagy az al-Nuszra Front nevű iszlamista csoport felső vezetéséből érkezett az a parancs, miszerint a helyi csoportnak egyesülnie kell az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű terrorcsoporttal. A Twiterre kirakott képük, amelyen az egyiptomi származású al-Nuszra Front parancsnoka és az ISIL csecsen vezetője fog kezet egymással, igencsak nyugtalanító. 

Az iraki-szíriai határ mentén található al-Bukamálban a helyi al-Nuszra Front fegyveres csoportja bejelentette, hogy csatlakozott és ezentúl “együttműködik” az Iszlám Állam Irakban és Levantéban (ISIL) nevű terrorcsoporttal. Elemzők szerint ez nemcsak amiatt jelent komoly veszélyt, hogy immáron a határ mindkét oldalát ezek a dzsihádista csoportok uralják (s így szinte zavartalan az utánpótlás), hanem akár precedenst is teremthet a többi, Szíriában harcoló militáns és szélsőséges szervezet számára. Vagyis ezek a brigádok – akárcsak Irakban a különböző szunnita milíciák és törzsi fegyveres erők – szintén egyesülhetnek az ISIL-el. Ez pedig komoly kihívást jelentene nemcsak a szíriai és az iraki vezetés számára, hanem az egész Közel-Kelet biztonságára nézve is.  

A helyzetet súlyosbítja, hogy tegnap este még egy “hivatalos találkozóra” is sor került a két csoport között. A közösségi oldalakon számtalan képet közöltek a gyűlésről, ugyanakkor azt nem tudni még,hogy sikeresek voltak-e ezek a megbeszélések. Állítólag már az al-Nuszra Front vezetése is elismerte: “hiba volt az, hogy a nézeteltérések ekkora ellentétet verjenek közénk. Mivel ISIL az egyetlen komoly erő a régióban, ezért alaposan megfontolandó a velük való kooperáció.” Az al-Nuszra Front körülbelül 25 000-30 000 fős haderővel rendelkezik, s ők számítanak az egyik legképzettebb és legnagyobb területet uraló militáns szervezetnek Szíriában.

Az ISIL és az al-Nuszra kiegyezése azért is fontos, mivel ez azt jelenti, hogy a két vezetés képes volt félretenni a különbségeket és a nézeteltérések, s jövőben ismét együttműködhetnek. Ez pedig lényeges változást jelent a két terrorcsoport viszonyában. Ugyanis hiába volt közös gyökerük, lényegében az ISIL hozta létre az al-Nuszra Frontot, már tavaly ősze óta nem egyszer előfordult, hogy az ISIL nemcsak a szíriai hadsereg ellen harcolt, hanem az FSA (Szíriai Szabad Hadsereg), sőt még az al-Nuszra Front ellen is.

2014 február végén az ISIL ultimátumot kapott az al-Nuszra Fronttól, hogy vonuljon ki az észak-szíriai területekről és adja át az állásait és fegyvereit a FSA-nak és a többi militáns csoportnak. A kivonulás részlegesen megtörtént, ám nem mindegyik ISIL egység volt hajlandó eleget tenni a felhívásnak. Ezért gyakorlatilag egy polgárháború tört ki a polgárháborún belül: az elmúlt hónapokban több százan vesztették életüket a belharcokban és az egymás elleni különböző merényletekben.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez