Mao stratégiáját követi az ISIS?

A gerillaháborút fokozatosan konvencionális harccá kell változtatni: az ellenséget meg kell semmisíteni!- hirdette Mao elnök, aki megnyerte a kínai polgárháborút. Ugyanezt a stratégiát alkalmazza az ISIS Irakban, ahol több mint tízezer harcedzett katonája folyamatosan csapást mér a bagdadi kormány csapataira.

A hongkongi Diplomat szakértője szerint az ISIS vezérkara Mao elnök stratégiáját követi, mellyel megnyerte a polgárháborút 1945 és 1949 között. Az ISIS szakított az Al Kaida stratégiájával, mert azt nem tartotta eléggé eredményesnek. Az Al Kaida ugyanis csak merényletekkel operál, de nem fejleszt ki harcképes hadsereget. És ami legalább ennyire fontos: nem alakít ki ellen-államot. Mao elnök az elfoglalt területeken azonnal létrehozta a maga kommunista rendszerét. Ugyanígy az ISIS Irakban: amint elfoglalnak egy területet, azonnal létrehoznak egy iszlamista kormányzatot, amely adót szed és intézi a hivatalos ügyeket. A polgárháborúban ugyanis igen fontos a legitimitás kérdése. Ez a lakosság szemében leggyakrabban nem a szép elveken múlik, hanem azon: ki képes megszervezni a hétköznapi életet az adott területen.

Irakban a kormány mind kevésbé képes erre: emberek milliói menekülnek el a harcok helyszínéről, a boltokban egyre kevesebb az áru, a benzinkutaknál nincs benzin. Közben pedig a kormánycsapatok nem tudják megvédeni a nagy olajfinomítókat. Az ISIS elfoglalta Moszul városát. Ez a kétmilliós város Bagdad után a második Irakban. A nemzeti bank helyi fiókjában több mint 500 millió dollárt zsákmányoltak. Pénzügyi gondjaik tehát egy ideig nem lesznek. Egyből bevezették a sariát, és megalakították az iszlamista kormányzatot. Sok szunnita számára ez megnyugvást jelent, hiszen Szaddám Huszein bukása óta ők meglehetősen háttérbe szorultak. Nem véletlen, hogy Szaddám Huszein szülővárosa szinte harc nélkül került az ISIS kezébe. A hadsereg szunnita katonái és tisztjei csapatostul dezertáltak. Ellenük a miniszterelnök a síita milíciákat mozgósítja, vagyis a saját legitmitását ássa alá.

Amerika mind kevésbé tudja, hogy kit támogasson. Kínában az utolsó percig kitartott Csang Kajsek mellett, és veszített. Persze akkor Mao elnök mögött ott állt a második világháborúban győztes Szovjetunió. Sztálin parancsára a japán hadsereg fegyvereit átadták Mao elnök katonáinak, akik ezekkel a fegyverekkel győztek Csang Kajsek ellen. Ilyen támogatója nincs az ISIS-nek Irakban és Szíriában. Győzelme tehát korántsem vehető biztosra. Az viszont kétségtelen, hogy hosszú időre destabilizálhatja mind Irak, mind Szíria helyzetét, miközben Amerika nem tudja, hogy mitévő legyen. Katonai megoldás nyilván nincs, politikai rendezési terve pedig senkinek sincs, és ebből az ISIS kovácsol előnyt Irakban és Szíriában- írja a hongkongi Diplomat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez