Bloomberg botrány Kínában

Kína, Peking – A Bloomberg média ügynökség nemrég részletesen elemezte Hszi Csin ping kínai alelnök pénzügyi helyzetét. Kina leendő első embere feltehetően nem örült az írásnak és a pekingi médiahatóság meg is adta a csattanós választ: a jövőben a világhálón a Bloomberg elérhetetlen lesz Kínában!

 

 

A meglehetősen brutális gesztus azzal magyarázható, hogy Hszi Csin ping csak leendő első ember a Kínai Kommunista Pártban. Ősszel lesz a mindent eldöntő pártkongresszus, amely szinte teljesen új vezetést választ Kína élére. Addig viszont heves hatalmi harc folyik a Tiltott város falai mögött Pekingben.
Mindenki tudja, hogy a kínai vezetés tagjai milliomosok amerikai dollárban is, ám erről nem illik beszélni egy olyan országban, ahol az átlagkereset pár száz dollár havonta még a nagyvárosokban is, falun pedig az emberek jelentős része a szegénységi küszöb alatt él.
Hszi Csin ping Sanghaj élén állt, mielőtt Pekingbe került volna. Sanghaj pedig Kína pénzügyi fővárosa, olyan, mint New York az Egyesült Államokban. Kína leendő első emberének kiváló amerikai kapcsolatai vannak, lánya a Harvard egyetemen tanul. Igaz, hogy álnéven…
Ugyanott, ahol Po Hszi laj fia.Po. A Kínai Kommunista Párt hullócsillaga nemrég még a csúcsra tört, ám ma már a fegyelmi bizottság vizsgálja kínos korrupciós ügyeit. Hasonló vizsgálatot a párt bármelyik vezetője ellen lehetne indítani, ám többnyire csak a hatalmi harc vesztesei jutnak erre a sorsra Kínában …

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez